Επιστροφή στο σχολείο με τον κορωνοϊό

Επιστροφή στο σχολείο με τον κορωνοϊό
11 Σεπτεμβρίου 2020 | Άρθρα

Επιστροφή στο σχολείο με τον κορωνοϊό

Facebooklinkedinmail

Ο Σεπτέμβρης έφτασε, τα σχολεία ετοιμάζονται να ανοίξουν και είναι προφανές ότι φέτος δεν θα έχουμε την παραδοσιακή επιστροφή στο σχολείο. Ας δούμε λοιπόν μαζί ορισμένα πράγματα που θα βοηθήσουν ώστε να ξεκινήσουν τα παιδιά ομαλά και με ασφάλεια την σχολική χρονιά.

Χρήση μάσκας

Διδάξτε στα παιδιά σας πώς να φορούν τις μάσκες τους σωστά. (Βεβαιωθείτε ότι τα αφαιρούν χρησιμοποιώντας τα κορδονάκια στο πλάι.) Ενθαρρύνετέ τα να εξασκηθούν φορώντας μάσκα για σύντομα διαστήματα στο σπίτι αλλά και όταν είναι έξω, αυξάνοντας σταδιακά το χρόνο που μπορούν να ανεχθούν μάσκα.Τα παιδιά πρέπει να ακούσουν από τους γονείς τους ότι η μάσκα είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους άλλους από το να κολλήσουμε κορωνοϊό.

Σωστή υγιεινή

Ενθαρρύνετε το συχνό πλύσιμο χεριών, τραγουδήστε κάτι μαζί ή πείτε αστεία ενώ το παιδί πλένει τα χέρια του. Καθιερώστε σταθερούς κανόνες στο σπίτι για το πλύσιμο των χεριών, συμπεριλαμβανομένων κάθε φορά που τα μέλη της οικογένειας φεύγουν από το σπίτι, κάθε φορά που έρχονται στο σπίτι από έξω, μετά το μπάνιο, και πριν και μετά το φαγητό.

Ανάγνωση

Συνεχίστε να διαβάζετε στα μικρότερα παιδιά και ενθαρρύνετε τα μεγαλύτερα παιδιά να διαβάζουν βιβλία της επιλογής τους. Εάν δεν το έχετε κάνει ήδη, αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να δημιουργήσετε έναν ήσυχο, καθορισμένο χώρο στο σπίτι σας όπου το παιδί θα μελετά και θα διαβάζει.

Κοινωνικοποίηση

Προσανατολίστε τα παιδιά να κοινωνικοποιηθούν με ασφαλή τρόπο. Μην απομονώνετε το παιδί. Δείξτε του πώς μπορεί με ασφάλεια να παίζει και να χαίρεται με τους φίλους του.

Επιστροφή στο κανονικό πρόγραμμα ύπνου

Πολλοί μαθητές ακολουθούν διαφορετικό πρόγραμμα ύπνου στη διάρκεια των διακοπών. Είναι πιθανό να κοιμηθούν πιο αργά το βράδυ και να σηκωθούν αργότερα το πρωί. Μπορείτε να αρχίσετε να αλλάζετε σταδιακά τις ώρες ύπνου για πιο εύκολη μετάβαση. Προσπαθήστε να ακολουθήσετε μια συνεπή ρουτίνα για τον ύπνο και αποφύγετε τις οθόνες τουλάχιστον μία ώρα πριν.

Συζητήστε

Συζητώντας με τα παιδιά σας, θα τα βοηθήσετε να ξέρουν ότι δεν είναι μόνα, ότι δεν έχουμε όλες τις απαντήσεις, ότι η ευελιξία είναι πολύ σημαντική ειδικά σε τέτοιες στιγμές, και ότι οι επιστήμονες, οι ειδικοί υγείας, οι δάσκαλοι και οι γονείς κάνουν ό, τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσουν την υγεία και την ασφάλειά τους.

Θυμηθείτε, είμαστε όλοι μαζί

Συζητήστε με τα παιδιά σας και βοηθήστε τα να καταλάβουν ότι ο καθένας μπορεί να κολλήσει τον ιό, ανεξάρτητα από το ποιος είναι, πού μένει, την ηλικία, τη θρησκεία, το χρώμα του. Αυτό είναι σημαντικό για την εξάλειψη στερεοτύπων και για τη διασφάλιση της συμπόνιας και της ισότητας στην τάξη και πέρα από αυτήν.

Να είστε διαθέσιμες και διαθέσιμοι

Τα παιδιά σας μπορεί να αντιδράσουν στις αλλαγές στο σχολείο με διάφορους τρόπους. Να είστε έτοιμοι για κάποιες αλλαγές συμπεριφοράς. Θυμηθείτε ότι κατά τη διάρκεια του φαγητού ή πριν πέσει για ύπνο είναι μια καλή στιγμή για να ακούσετε το παιδί σας να αφηγείται περιστατικά και συναισθήματα από την ημέρα.

Η προετοιμασία των παιδιών για επιστροφή στο σχολείο φέτος θα είναι διαφορετική, ωστόσο ορισμένα πράγματα, όπως η ευελιξία, ο ύπνος, η συζήτηση μαζί τους και η υποστήριξή μας,παραμένουν τα ίδια. Εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις σχετικά με την ψυχική ή σωματική υγεία του παιδιού σας, επικοινωνήστε με τον παιδίατρό σας ή με ψυχολόγο και εκφράστε τις ανησυχίες σας.

 

Πώς μιλάμε στο παιδί για τη μάσκα ανάλογα με την ηλικία του

Facebooklinkedinmail