Κορωνοϊός: οδηγός για παιδιά

Κορωνοϊός: οδηγός για παιδιά
8 Απριλίου 2020 | Άρθρα

Κορωνοϊός: οδηγός για παιδιά

Facebooklinkedinmail

Ο κορωνοϊός αποτελεί μια πρόκληση που επηρεάζει όλες τις ηλικίες. Τα παιδιά δεν είναι τόσο ευάλωτα στο να νοσήσουν από τον ιό, είναι όμως ευαίσθητα στο γενικότερο κλίμα που επικρατεί και συχνά εκτεθειμένα σε μια πληθώρα τρομακτικών πληροφοριών. Συνήθως υπάρχει η τάση να αποφεύγουμε να συζητήσουμε με τα παιδιά τέτοια σοβαρά θέματα με τη δικαιολογία ότι τα προστατεύουμε. Το θέμα όμως είναι ότι σχεδόν πάντα τα παιδιά γνωρίζουν και καταλαβαίνουν περισσότερα από όσα υποθέτουμε. Τα παιδιά είναι φυσιολογικό να έχουν όλων των ειδών τις απορίες σχετικά με το θέμα των ημερών και έχουν αντιληφθεί πολύ καλά τις αλλαγές που έχει επιφέρει στην καθημερινότητά τους ο κορωνοϊός (δεν έχουν σχολείο εδώ και μέρες άλλωστε).

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν ένα σύντομο οδηγό ο οποίος απευθύνεται σε παιδιά με λόγια απλά και ευχάριστα, προκειμένου να καταλάβουν όσα συμβαίνουν γύρω τους αυτές τις μέρες χωρίς να αγχωθούν και να ανησυχήσουν. Το βιβλιαράκι αυτό δεν αποτελεί επιστημονικό εγχειρίδιο, αν και γραμμένο και επιμελημένο από επιστήμονες, μπορεί όμως να αποτελέσει ένα χρήσιμο ψυχοεκπαιδευτικό εργαλείο.

Στον οδηγό αυτόν περιλαμβάνονται πληροφορίες για τον ιό γραμμένες με εύληπτο και κατάλληλο για τα παιδιά τρόπο, οδηγίες για το πώς μένουμε ασφαλείς καθώς και δραστηριότητες για την ενίσχυση των δεξιοτήτων  διαχείρισης των συναισθημάτων. Προτείνεται να εκτυπωθεί το υλικό ώστε τα παιδιά να μπορούν να ζωγραφίσουν και να γράψουν πάνω του. Είναι γνωστό στην επιστημονική κοινότητα πως τα παιδιά επεξεργάζονται και μαθαίνουν να διαχειρίζονται καλύτερα τα συναισθήματά τους, μέσα από το παιχνίδι αλλά και την ανάγνωση παραμυθιών.

Το ιδανικό θα ήταν η ενασχόληση με τον οδηγό να γίνει με τη διακριτική καθοδήγηση από έναν ενήλικα και να δοθεί αρκετός χρόνος για συζήτηση, διατύπωση αποριών για το τι είναι και τι φέρνει (και τι δεν φέρνει) ο κορωνοϊός και να υπάρξει έμφαση στις ασκήσεις έκφρασης και διαχείρισης των συναισθημάτων.

Ο οδηγός θα είναι χρήσιμος σε παιδιά, γονείς-κηδεμόνες και εκπαιδευτικούς.

Κατεβάστε τον οδηγό από εδώ

Η μετάφραση του οδηγού αποτελεί μια κοινωνική προσφορά του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων.

Facebooklinkedinmail