Συμβουλευτική παιδιών

  • Συμβουλευτική παιδιών
Facebooklinkedinmail

Η συμβουλευτική παιδιών μπορεί να βοηθήσει σε περιπτώσεις που σημειώνεται μια απότομη αλλαγή στη συμπεριφορά του παιδιού (πχ. κλείσιμο στον εαυτό, ξαφνική υπερευαισθησία ή απόσυρση) ή αντιμετωπίζονται θέματα γενικής συμπεριφοράς (πχ. άγχος, ανασφάλειες, υπερβολικά συνεσταλμένο) ή επιμέρους μορφές συμπεριφοράς (πχ. νυκτερινή ενούρηση, δυσκολίες στον ύπνο, τραύλισμα, τικ), δυσκολίες σχέσεων και επικοινωνίας μέσα στην οικογένεια, δυσκολίες προσαρμογής (πχ. ανωριμότητα, σχολική αποτυχία) ή αντικοινωνικές μορφές συμπεριφοράς (πχ. επιθετικότητα, κλεπτομανία).

Είναι μάλλον προφανές ότι η συμβουλευτική των παιδιών δεν μπορεί να ασκείται με τον ίδιο τρόπο που ασκείται η αντίστοιχη των ενηλίκων.

Μια από τις πιο διαδεδομένες τεχνικές στη συμβουλευτική προσέγγιση των μικρών παιδιών είναι το παιχνίδι. Το παιχνίδι δίνει στο παιδί τη δυνατότητα να εκφράσει ελεύθερα τα συναισθήματά του (πχ. σε μια κούκλα ή άλλο αντικείμενο). Το παιδί προτρέπεται να παίξει ή να χρησιμοποιήσει διάφορα αντικείμενα, όπως μικρά ζώα μινιατούρες, πλαστελίνη ή διάφορες μορφές τέχνης. Εναλλακτικά, το παιδί παρακινείται να συμμετάσχει στην αφήγηση μιας ιστορίας ή σε ένα ταξίδι στη φαντασία.

Ανάλογα με το αναπτυξιακό επίπεδο του παιδιού, τη δυσκολία και το στόχο της συμβουλευτικής παρέμβασης επιλέγονται τα κατάλληλα μέσα και δραστηριότητες που ενθαρρύνουν τη συναισθηματική έκφραση, βελτιώνουν τις δεξιότητες επικοινωνίας και γενικά τις κοινωνικές δεξιότητες και ενισχύουν την αυτοεκτίμηση του παιδιού.

Η συμμετοχή των γονέων στη θεραπευτική διαδικασία δίνει στα μέλη της οικογένειας την ευκαιρία να εκφράσουν τα συναισθήματά τους σε σχέση με τη διαδικασία της αλλαγής που επέρχεται.

Τα παιδιά δε χρειάζεται και δεν πρέπει να παραμένουν για πολύ σε μια συμβουλευτική σχέση, καθώς εξαιτίας των περιορισμένων εμπειριών τους στη ζωή, δεν συσσωρεύουν με μεγάλη πολυπλοκότητα δυσπροσαρμοστικές συμπεριφορές.

Σε γενικές γραμμές, η συμβουλευτική στα παιδιά εφαρμόζεται μία φορά την εβδομάδα και διαρκεί από δύο έως τρεις μήνες. Ορισμένα παιδιά χρειάζονται μόνο δύο ή τρεις συνεδρίες πριν τη λήξη.

 

Διαδικασία

Αρχικά, έχουμε μια πρώτη συνάντηση με τους γονείς χωρίς την παρουσία του παιδιού. Σε αυτή τη συνάντηση καταγράφεται με λεπτομέρειες το ιστορικό, η άποψη των γονέων γύρω από το θέμα που τους έχει φέρει και τις αντιδράσεις τους απέναντι σε αυτό. Επιπλέον, συζητούνται ζητήματα σχετικά με την  διαδικασία.

Οι επόμενες συνεδρίες γίνονται μόνο με το παιδί και υπάρχει επικοινωνία και ιδιαίτερη συνάντηση με τους γονείς όταν πρόκειται να ενημερωθούν σχετικά με την εξέλιξη της συμβουλευτικής διαδικασίας ή/ και αν χρειαστεί κάποια υποστηρικτική ενέργεια εκ μέρους τους.

Σε σοβαρότερες περιπτώσεις που πιθανόν χρήζουν πρόσκαιρης ή μακροχρόνιας ψυχοφαρμακευτικής υποστήριξης γίνεται παραπομπή σε έμπειρους επαγγελματίες ψυχικής υγείας.

Οι υπηρεσίες ατομικής συμβουλευτικής υποστήριξης παρέχονται σε εβδομαδιαία βάση σε σταθερή ημέρα και ώρα. Οι υπηρεσίες παρέχονται από Δευτέρα έως και Παρασκευή απογευματινές ώρες. Υπάρχει η δυνατότητα για πρωινές συνεδρίες κατόπιν συνεννόησης.

Οι υπηρεσίες παρέχονται αποκλειστικά κατόπιν ραντεβού. Μπορείτε να κλείσετε το ραντεβού σας κατευθείαν στην εφαρμογή:

Ημερολόγιο


Επιλέξτε ημερομηνία και ώρα:
Αριθμός Τηλεφώνου:

Το όνομά σας::

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση:

Σχόλια / Ερωτήσεις:

Παρακαλούμε εισάγετε τον κωδικό ασφαλείας:
security code
Κωδικός Ασφαλείας (πεζά γράμματα):

Facebooklinkedinmail