Συχνές Ερωτήσεις

  • Πρωτοβουλία Ψ
Facebooklinkedinmail

Συχνές ερωτήσεις σχετικά με τη διαδικασία της συμβουλευτικής ψυχολογικής υποστήριξης.

 

Τι είναι η συμβουλευτική και πώς μπορεί να με βοηθήσει;

Η συμβουλευτική είναι μια διαπροσωπική διαδικασία που αποσκοπεί στο να παρέχει στήριξη, βαθύτερη κατανόηση ενός προβλήματος και εναλλακτικούς τρόπους διαχείρισης του. Στόχοι της είναι: α) να βοηθήσει το άτομο να εντοπίσει τα προβλήματα (άγχη, φοβίες, εσωτερικές συγκρούσεις, κτλ.) που στέκονται εμπόδιο στην προσωπική του ανάπτυξη, ολοκλήρωση και λειτουργικότητα, β) να διερευνήσει ποιες σκέψεις και συμπεριφορές συντηρούν αυτά τα προβλήματα και γ) να στηρίξει το άτομο να αποδεχθεί τα πραγματικά του συναισθήματα και να ανακαλύψει δημιουργικούς τρόπους έκφρασής τους. Βασικός ρόλος της ψυχολόγου είναι να παρέχει ένα ασφαλές πλαίσιο αποδοχής, εμπιστοσύνης και ελεύθερης έκφρασης, μέσα στο οποίο ο θεραπευόμενος μπορεί να επεξεργαστεί θέματα του παρόντος αλλά και του παρελθόντος, που τον δυσκολεύουν να προχωρήσει και να ανακαλύψει νέες αξίες, στάσεις και συμπεριφορές που ταιριάζουν καλύτερα στην ιδιοσυγκρασία και την προσωπικότητά του, ώστε να αλλάξει τον τρόπο ζωής του προς την κατεύθυνση που ο ίδιος επιθυμεί.

Χρειάζομαι ψυχολόγο;

Όλοι κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής μας θα βρεθούμε αντιμέτωποι  με καταστάσεις που μοιάζουν να μας ξεπερνούν και δυσκολευόμαστε να αντιμετωπίσουμε. Αν αντιμετωπίζετε κάποια δυσκολία που σας δημιουργεί έντονες συναισθηματικές αντιδράσεις (π.χ., άγχος, κατάθλιψη) ή επηρεάζει αρνητικά τομείς της ζωής σας (π.χ., εργασία, σχέσεις) τότε η συμβουλευτική ψυχολογική υποστήριξη θα μπορούσε να σας βοηθήσει.

 

Δεν είμαι σίγουρος/ σίγουρη αν θέλω να ξεκινήσω συμβουλευτική. Μπορώ να έρθω για μια πρώτη συνεδρία και έπειτα να αποφασίσω αν θέλω να συνεχίσω;

Πολύ συχνά, ιδιαίτερα για τα άτομα εκείνα που δεν έχουν ξαναβρεθεί στο γραφείο ενός ψυχολόγου, μπορεί να κάνουν δεύτερες σκέψεις για το αν θέλουν να μπουν στη διαδικασία αυτή ή όχι, από τη στιγμή που είναι άγνωστος ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί και η αποτελεσματικότητα που μπορεί να έχει. Στην περίπτωση αυτή, η πρώτη συνάντηση, μπορεί να αποσκοπεί ακριβώς στο να συζητήσει ο ενδιαφερόμενος/η τις όποιες αμφιβολίες, ερωτηματικά, σκέψεις ή συναισθήματα έχει σχετικά με τη θεραπευτική διαδικασία και με τη βοήθεια της ψυχολόγου, να διερευνήσει κατά πόσο η συμβουλευτική μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες/προσδοκίες του και να αποφασίσει αν θέλει να συνεχίσει.

 

Έχω πάει σε ψυχίατρο και μου έχει δώσει φάρμακα. Μπορώ να κάνω παράλληλα συνεδρίες;

Αν θελήσετε να ξεκινήσετε συμβουλευτική/ ψυχοθεραπεία, κατά τη διάρκεια λήψης της φαρμακευτικής αγωγής, χρειάζεται να ενημερωθεί ο ψυχίατρός σας και να ενημερώσετε εξίσου και την ψυχολόγο, έτσι ώστε να μπορούν να διαμορφώσουν την προσέγγισή τους προς όφελός σας.

 

Πόσο  καιρό διαρκεί;

Θεωρητικά, η συμβουλευτική διαρκεί όσο έχει ανάγκη ο θεραπευόμενος. Ως ελάχιστος χρόνος βελτίωσης και αλλαγής προσφέρεται ένας κύκλος 12 εβδομαδιαίων συνεδριών. Εάν αυτό κριθεί απαραίτητο,  υπάρχει  η δυνατότητα να δοθεί επιπλέον κύκλος.

 

Μπορεί το συμβόλαιό μου να περιλαμβάνει λιγότερες από 12 συνεδρίες;

Η  διαδικασία αυτή απαιτεί κάποιο χρονικό διάστημα μέχρι ο θεραπευόμενος να διερευνήσει βασικά θέματα που τον απασχολούν και να μπορέσει να αναπτύξει τρόπους διαχείρισής τους. Είναι προς όφελος του κάθε θεραπευόμενου να ολοκληρώσει τον κύκλο των 12 συνεδριών που παρέχονται. Στην περίπτωση όμως που για κάποιο λόγο επιθυμείτε ένα συμβόλαιο μικρότερης θεραπευτικής διάρκειας, μπορείτε να το συζητήσετε κατά την πρώτη συνάντηση.

 

Σε πόσο χρόνο θα αρχίσω να αισθάνομαι καλύτερα από την ώρα που θα ξεκινήσω τις συνεδρίες;

Ο λόγος που οι άνθρωποι αποφασίζουν να μπουν στη θεραπευτική διαδικασία είναι γιατί βιώνουν κάποια δύσκολη κατάσταση ή κάποιο είδος πόνου. Στην αρχή είναι δύσκολο να πει κανείς με σιγουριά πόσο καιρό θα χρειασθεί στον καθένα για να νιώσει καλύτερα, γιατί είναι κάτι υποκειμενικό και εξαρτάται από τη φύση των δυσκολιών που αντιμετωπίζει. Συνήθως χρειάζεται σε όλους λίγος χρόνος (τουλάχιστον 6 με 7 συνεδρίες) για να μπορέσει να συνειδητοποιήσει τις όποιες αλλαγές και να αισθανθεί καλύτερα χωρίς αυτό να ισχύει απαραίτητα για όλους. Συνήθως, το άτομο που θα έχει ολοκληρώσει έναν κύκλο ψυχοθεραπείας ή συμβουλευτικής νιώθει ότι έχει ανακουφιστεί, ωφεληθεί και βοηθηθεί από αυτές τις συναντήσεις.

 

Αν νομίζω ότι κάποιος δικός μου άνθρωπος χρειάζεται ψυχολόγο;

Αν  πιστεύετε ότι κάποιο μέλος της οικογένειάς σας, φίλος σας ή συνάδελφός σας θα μπορούσε να επωφεληθεί από την ψυχοθεραπεία, μιλήστε μαζί του για αυτή την εκδοχή. Αποφύγετε όμως να πιέσετε οιονδήποτε, αφού, προκειμένου να λειτουργήσει η ψυχοθεραπεία είναι σημαντικό το άτομο που ξεκινά, να το θέλει ο ίδιος. Αν πιστεύετε ότι κάποιο ανήλικο μέλος της οικογένειάς σας χρειάζεται ψυχοθεραπεία και βρίσκεται υπό την κηδεμονία σας, συζητείστε το μαζί του (ειδικά στην περίπτωση των εφήβων) και μετά επικοινωνήστε.

 

Εργάζομαι τα πρωινά, βλέπετε κόσμο τα απογεύματα;

Ναι. Κατά την πρώτη συνάντηση θα συζητήσουμε το πρόγραμμά σας και θα βρούμε μία από κοινού αποδεκτή μέρα και ώρα. Αν η εργασία σας απαιτεί από εσάς διαφορετικές βάρδιες κάθε εβδομάδα, θα συμφωνήσουμε ένα ευέλικτο πρόγραμμα συναντήσεων που θα ταιριάζει στο πρόγραμμά σας.

 

Πόσο καιρό χρειάζεται να περιμένω για να κλείσω ραντεβού;

Στόχος είναι η άμεση ανταπόκριση.  Εάν υπάρχει διαθεσιμότητα ωρών, θα οριστεί συνάντηση, μέσα στις επόμενες 7 μέρες. Κατά την πρώτη συνάντηση θα συμφωνήσουμε μαζί τις ώρες και τις ημέρες που θα γίνονται οι συναντήσεις.

 

Τι συμβαίνει στην πρώτη συνάντηση με την ψυχολόγο;

Κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησης, γίνεται μια  σειρά ερωτήσεων προκειμένου να γίνει καλύτερα κατανοητό το θέμα που σας απασχολεί. Στη συνέχεια θα συζητήσουμε αν η συμβουλευτική/ ψυχοθεραπεία αποτελεί την καλύτερη δυνατή επιλογή για εσάς. Σε περίπτωση που κριθεί ότι οι προσφερόμενες υπηρεσίες δεν επαρκούν, τότε θα σας δοθούν πληροφορίες ώστε να αντιμετωπίσετε την κατάστασή σας πιο αποτελεσματικά. Επίσης στην πρώτη συνάντηση, θα συμφωνήσουμε τη μέρα και την ώρα των συνεδριών, καθώς και το κόστος.

 

Πόσο διαρκεί μια συνεδρία;

Κάθε συνέδρια διαρκεί 45 με 50 λεπτά. Προτείνουμε να βρίσκεστε στο γραφείο της ψυχολόγου στην ώρα σας, ώστε να ξεκινάει  εγκαίρως η συνεδρία.

 

Γιατί πρέπει οι συναντήσεις να γίνονται σε εβδομαδιαία βάση;

Η συχνότητα των συναντήσεων παίζει σημαντικό ρόλο στην αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Η ένταξη της θεραπευτικής συνεδρίας σε συγκεκριμένη ημέρα και ώρα στο εβδομαδιαίο πρόγραμμά σας, βοηθάει στο να δημιουργείται μια σταθερή σχέση.

 

Τι γίνεται αν καθυστερήσω να έρθω στη συνεδρία;

Σε περίπτωση αργοπορίας ενημερώστε. Χρειάζεται να γνωρίζετε ότι η συνεδρία θα τελειώσει στο προκαθορισμένο χρόνο και η χρέωση θα παραμείνει ίδια.

 

Θα χρεώνομαι αν κάτι μου συμβεί και δεν μπορώ να έρθω σε μία συνεδρία;

Οι συνεδρίες λαμβάνουν χώρα σε εβδομαδιαία βάση, την ίδια μέρα και ώρα που θα έχουμε συμφωνήσει από κοινού. Εάν είναι απαραίτητο να ακυρώσετε τη συνεδρία, παρακαλείσθε να ενημερώσετε το αργότερο 24 ώρες πριν. Θα σας προταθεί μία εναλλακτική ημέρα ή/και ώρα για αναπληρώσετε τη συνεδρία μέσα στην ίδια εβδομάδα. Αν δεν μπορέσετε να δεσμευτείτε σε αυτή την αναπλήρωση, η συνεδρία θα αφαιρείται από το σύνολο των δώδεκα και θα χρεώνεται κανονικά σαν να έχει γίνει. Αν η συνεδρία ακυρωθεί σε διάστημα λιγότερο από 24 ώρες, θα χρεώνεται και δεν θα αναπληρώνεται. Σε περίπτωση που η ακύρωση ζητηθεί από τη θεραπεύτρια, θα προσφέρεται αναπλήρωση, η οποία αν δεν γίνει, δεν θα χρεώνεται, αλλά θα αφαιρείται από το σύνολο των δώδεκα.

 

Προσφερόμενες Υπηρεσίες

 

Συμβουλευτική Ενηλίκων

Απευθύνεται σε άτομα άνω των 18 που βιώνουν κάποια συναισθηματική δυσκολία και νιώθουν πως χρειάζονται υποστήριξη για να ανακτήσουν την αυτοπεποίθηση, την ηρεμία και την ψυχική τους ισορροπία.

Πρόκειται για μια σειρά 12 συναντήσεων πρόσωπο με πρόσωπο, οι οποίες πραγματοποιούνται μια φορά την εβδομάδα στο γραφείο της ψυχολόγου και διαρκούν 50 λεπτά η κάθε μία.

Μετά το τέλος ενός κύκλου συνεδριών (ένας κύκλος περιλαμβάνει 12 συνεδρίες) δίνεται η δυνατότητα για την έναρξη ενός επιπλέον κύκλου, σε περίπτωση που κρίνεται αναγκαίο και κατόπιν συνεννόησης.

Τα θέματα που μπορεί να συζητηθούν είναι ποικίλα, όμως συχνά αφορούν προβληματισμούς γύρω από:

άγχος, κακή διάθεση – μελαγχολία, δυσκολίες στον ύπνο ή τη διατροφή, φόβους, κρίσεις πανικού, χαμηλή αυτοπεποίθηση, απώλεια – πένθος, σχέσεις, διαζύγιο, χρόνιες παθήσεις, ψυχοσωματικά προβλήματα, κ.ά.

 

Συμβουλευτική Γονέων

Η Συμβουλευτική Γονέων απευθύνεται σε γονείς όλων των ηλικιών. Ο στόχος είναι να ενδυναμώσει τον ρόλο του γονέα, έτσι ώστε ο ίδιος ή η ίδια να είναι σε θέση να βοηθήσει το παιδί του/της να ωριμάσει συναισθηματικά και να αυτονομηθεί.

Συνήθως οι γονείς καλούνται να αποδεχτούν και να διαχειριστούν τις αλλαγές που διαδραματίζονται στην οικογένεια και να αντιμετωπίσουν τις δύσκολες καταστάσεις που βιώνουν οι ίδιοι και τα παιδιά τους. Τα πιο συχνά θέματα που απασχολούν τους γονείς είναι: προβλήματα συμπεριφοράς στο σπίτι ή/και στο σχολείο, δυσκολίες προσαρμογής στο σχολείο, μαθησιακές δυσκολίες, διαζύγιο, χρόνια ασθένεια και πένθος.

Πρόκειται για 12 συνεδρίες που πραγματοποιούνται με τους γονείς ή τον γονέα/κηδεμόνα και συνήθως παρέχονται παράλληλα με την ατομική θεραπεία του παιδιού.

 

Συμβουλευτική Παιδιών & Εφήβων

Αυτή η υπηρεσία απευθύνεται σε παιδιά ή εφήβους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες σε σχέση με την ανάπτυξή τους, την απόδοσή τους στο σχολείο ή τη συμπεριφορά και την ένταξή τους στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

Ύστερα από μια πρώτη συνέντευξη με τους γονείς για την αξιολόγηση του προβλήματος, ξεκινά μια σειρά συνεδριών όπου το παιδί συναντιέται εβδομαδιαίως για 12 φορές με την ψυχολόγο. Στη διάρκεια αυτών των συναντήσεων, μέσω του παιχνιδιού, της τέχνης και της συζήτησης, το παιδί με τη βοήθεια της θεραπεύτριας ανακαλύπτει τον εαυτό του και μαθαίνει νέους τρόπους διαχείρισης των προκλήσεων που προκύπτουν στην καθημερινότητα. Στην περίπτωση των εφήβων, οι συναντήσεις με τους γονείς είναι προαιρετικές αλλά η συγκατάθεσή τους κρίνεται απαραίτητη.

 

Ψυχοπαιδαγωγική Υποστήριξη Παιδιών & Εφήβων

Αυτή η υπηρεσία απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους που έχουν διαγνωστεί  με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες (π.χ., δυσλεξία, δυσγραφία, δυσορθογραφία, δυσαριθμησία), διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας, καθώς και διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές.

Ύστερα από μια πρώτη συνέντευξη με τους γονείς για την αξιολόγηση της δυσκολίας, ξεκινά μια σειρά συνεδριών όπου το παιδί/έφηβος παρακολουθείται 2 φορές την εβδομάδα για 2 κύκλους με τον ειδικό. Ο κάθε κύκλος περιλαμβάνει 24 συνεδρίες.

Συστήνεται κατά τη διάρκεια της ψυχοπαιδαγωγικής υποστήριξης οι γονείς ή ο γονέας/κηδεμόνας να παρακολουθεί πρόγραμμα συμβουλευτικής.

 

Ψυχοδιαγνωστική Αξιολόγηση

Η υπηρεσία αυτή απευθύνεται σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες. Η διαδικασία της ψυχοδιαγνωστικής αξιολόγησης περιλαμβάνει τη λήψη ιστορικού και τη χορήγηση ψυχομετρικών/ψυχοδιαγνωστικών δοκιμασιών. Οι ψυχοδιαγνωστικές δοκιμασίες αποτελούν επιστημονικό εργαλείο και παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες για:

  • τον έγκαιρο εντοπισμό μαθησιακών δυσκολιών.
  • τον τρόπο οργάνωσης της προσωπικότητας και τα πρότυπα συμπεριφοράς παιδιών, εφήβων και ενηλίκων.
  • τη διερεύνηση των νοητικών και συναισθηματικών λειτουργιών και ελλείψεων.
  • τη διάγνωση παθολογικών στοιχείων της προσωπικότητας.

Τα αποτελέσματα των δοκιμασιών συμβάλλουν στην επιλογή κατάλληλων παρεμβάσεων στο οικογενειακό και το σχολικό περιβάλλον, στη δημιουργία ενός θεραπευτικού πλάνου προσαρμοσμένου στις ανάγκες και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ατόμου, καθώς και στην επανεκτίμηση της πορείας και εξέλιξης του.

Η ψυχοδιαγνωστική αξιολόγηση πραγματοποιείται σε 2 έως 3 συναντήσεις. Εάν κριθεί απαραίτητο προτείνεται ψυχοθεραπευτική παρέμβαση.

 

Συνεδρίες εξ αποστάσεως

Παρέχονται συνεδρίες εξ αποστάσεως (on line), σε άτομα που βρίσκονται εκτός Πάρου, όπως και σε άτομα που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα και δεν έχουν άλλου είδους πρόσβαση στο χώρο της θεραπεύτριας.

Πρόκειται για σειρά 12 συναντήσεων, οι οποίες πραγματοποιούνται μια φορά την εβδομάδα και διαρκούν 50 λεπτά η κάθε μία. Οι συνεδρίες εξ αποστάσεως έχουν ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά και τη δομή των συνεδριών που πραγματοποιούνται πρόσωπο με πρόσωπο.

Facebooklinkedinmail