Άγχος; Υιοθετήστε μια γάτα

Άγχος; Υιοθετήστε μια γάτα
25 Φεβρουαρίου 2019 | Άρθρα

Άγχος; Υιοθετήστε μια γάτα

Facebooklinkedinmail

Εάν έχετε ήδη ένα αιλουροειδές ως κατοικίδιο, τα θετικά οφέλη του να υπάρχει μια γάτα μες το σπίτι πιθανόν να είναι αυτονόητα για εσάς. Για όσους δεν είχατε ποτέ μια γάτα ως κατοικίδιο ή δεν έχετε καν χαϊδέψει ποτέ μία πιθανόν να μη γνωρίζετε ή να μην πιστεύετε πως το να έχεις μια γάτα ως κατοικίδιο μειώνει τα επίπεδα του στρες καθώς και άλλους κινδύνους για την υγεία μας – όμως σοβαρά, είναι αλήθεια. Τα στοιχεία που το υποστηρίζουν αυτό είναι τόσο πειστικά ώστε είναι πολύ πιθανό με το που τελειώσετε την ανάγνωση του άρθρου να τρέξετε στη φιλοζωική της περιοχής σας.

Εάν έχετε σκεπτικισμό για όλα αυτά, μπορώ να σας καταλάβω. Η ιδέα ότι υιοθετώντας μια γάτα πέφτουν τα επίπεδα του καθημερινού μας άγχους και στρες, σαν πρώτη εντύπωση ακούγεται ως κάτι που θα άκουγες από την ηλικιωμένη γειτόνισσα που ταΐζει όλες τις γάτες της γειτονιάς.

Όμως, δεν αστειεύομαι καθόλου λέγοντας πως τα επιστημονικά στοιχεία που υποστηρίζουν την ιδέα αυτή είναι πολύ ισχυρά. Κατ’ αρχήν, όσον αφορά τους ιδιοκτήτες γάτας μια πρόσφατη έρευνα κατέδειξε πως το να έχει κανείς γάτα συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού ή εμφράγματος κατά ένα τρίτο. Αυτό είναι αναμφισβήτητα εντυπωσιακό.

Οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα από 4.000 ανθρώπους ηλικία 30 έως 75 ετών σε μια διάρκεια δέκα ετών. Σχεδόν οι μισοί από τους συμμετέχοντες στην έρευνα ήταν ή είχαν υπάρξει ιδιοκτήτες γάτας, οι υπόλοιποι μισοί δεν είχαν ποτέ γάτα ως κατοικίδιο. Από την ανάλυση των δεδομένων προέκυψε πως οι άνθρωποι που είχαν γάτα είχαν 30% χαμηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιακή ανακοπή ή εγκεφαλικό σε σύγκριση με όσους δεν είχαν ποτέ γάτα. Το αποτέλεσμα προέκυψε ακόμη και υπολογίζοντας παράγοντες όπως το κάπνισμα, ο διαβήτης, τα επίπεδα της χοληστερίνης και η καλή λειτουργία της καρδιάς.

Ο καθηγητής Adnan Qureshi, από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, επικεφαλής της συγκεκριμένης έρευνας, ανέφερε πως ακόμη και ο ίδιος κι η ομάδα του εξεπλάγησαν από το αριθμητικό μέγεθος αυτής της διαφοράς. Ο ίδιος εξηγεί τα αποτελέσματα πως το να έχει κανείς μια γάτα ως κατοικίδιο ανακουφίζει από το στρες και το άγχος και κατ’ επέκταση μειώνει την πιθανότητα καρδιακών παθήσεων. Το να χαϊδεύει κανείς μια γάτα μειώνει τα επίπεδα του στρες και την αδρεναλίνη στο αίμα.

Επιπλέον, σύμφωνα με ψυχοθεραπευτές του Κέντρου Cityscape Counseling του Σικάγο ένα χάδι στη γάτα μας δεν ηρεμεί απλά και μόνο το νευρικό μας σύστημα. Η απλή καθημερινή αλληλεπίδραση μαζί της είναι ικανή να προκαλέσει ισχυρά συναισθήματα σύνδεσης, τα οποία κατεβάζουν τα επίπεδα του στρες καθώς οι βαθιές σχέσεις οδηγούν στο να αισθάνεται κανείς λιγότερη μοναξιά και μπορεί να ανταποκριθεί καλύτερα σε αγχογόνες καταστάσεις.

Η γάτα είναι ένα πιστό ζώο το οποίο μας προσφέρει ανιδιοτελή αγάπη και μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των επιπέδων του στρες παρέχοντας μια ασφαλή διέξοδο και δίνοντάς μας αγάπη και αφοσίωση ανεξάρτητα από τους εξωτερικούς στρεσογόνους παράγοντες. Η φροντίδα μιας γάτας μας δίνει μια αίσθηση σκοπού κι επίσης λειτουργεί ως διάσπαση από τυχόν προβλήματα. Η αίσθηση ότι έχουμε ένα σκοπό και η απόσπαση της προσοχής από δυσκολίες είναι δύο πολύ δημοφιλείς τεχνικές που χρησιμοποιούνται αποτελεσματικά για τη διαχείριση του άγχους.

Η σχετική έρευνα

Facebooklinkedinmail