Η καλύτερη δυνατή ζωή σας σε 3 βήματα

Η καλύτερη δυνατή ζωή σας σε 3 βήματα
17 Ιανουαρίου 2022 | Άρθρα

Η καλύτερη δυνατή ζωή σας σε 3 βήματα

Facebooklinkedinmail

Προσπαθήστε να φανταστείτε την καλύτερη δυνατή ζωή σας αυτή τη νέα χρονιά που ανοίγεται μπροστά μας. Το να αναλογιζόμαστε το ιδανικό μας μέλλον βοηθά να νιώθουμε μεγαλύτερη αισιοδοξία και να είμαστε σκόπιμοι σε σχέση με τους στόχους και τις επιθυμίες μας.

Αυτή η πρακτική υποστηρίζεται από αρκετές επιστημονικές έρευνες. Όταν φανταζόμαστε τον καλύτερο δυνατό εαυτό σας, προτείνουν οι έρευνες, νιώθουμε πιο αισιόδοξοι και θετικοί για τη ζωή, κάτι που μας παρακινεί να αφοσιωθείτε στην εκπλήρωση των στόχων μας. Και το να είμαστε πιο ευτυχισμένοι μπορεί να αυξήσει την προθυμία μας να ασχοληθούμε και με κοινωνικά προβλήματα, το οποίο σημαίνει ότι μπορεί να κάνουμε τη διαφορά στον κόσμο, όχι μόνο για μας ως ξεχωριστά άτομα, αλλά και συλλογικά. Ακόμη, αυτή η πρακτική δεν περιορίζεται σε συγκεκριμένους τύπους προσωπικότητας ή συγκεκριμένες κουλτούρες. Έχει δοκιμαστεί με πολύ καλά αποτελέσματα σε διαφορετικούς πληθυσμούς ανά τον κόσμο.

Κανείς δεν μπορεί να υποσχεθεί ότι θα λειτουργήσει απόλυτα και για σας. Όμως το να οραματίζεστε την καλύτερη δυνατή ζωή σας μπορεί να κάνει τη διαφορά όσον αφορά το πώς αισθάνεστε για το μέλλον – και αυτό μόνο καλό θα μπορούσε να είναι για το έτος που μόλις ξεκίνησε.

Ας δούμε τα βήματα της πρακτικής της καλύτερης δυνατής ζωής, του καλύτερου δυνατού εαυτού:

1. Αφιερώστε μια στιγμή για να φανταστείτε τη ζωή σας στο μέλλον. Αναρωτηθείτε, ποια είναι η καλύτερη δυνατή ζωή που μπορείτε να φανταστείτε. Λάβετε υπόψη όλους τους σχετικούς τομείς της ζωής σας, όπως η εργασία σας, η οικογενειακή σας ζωή, οι σχέσεις, τα χόμπι και η υγεία σας. Στη συνέχεια, γράψτε συνεχώς για περίπου 15 λεπτά ποιο φαντάζεστε να είναι αυτό το καλύτερο δυνατό μέλλον.

2. Εάν μπείτε στον πειρασμό να σκεφτείτε τα εμπόδια που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη ζωή σας, οικονομικά, κοινωνικά ή άλλα, αφήστε τα όλα για λίγο στην άκρη για χάρη της άσκησης. Εστιάστε στο να φανταστείτε ένα πιο λαμπρό μέλλον στο οποίο είστε ο καλύτερος εαυτός σας και οι συνθήκες αλλάζουν αρκετά ώστε αυτό να πραγματοποιηθεί.

3. Να είστε συγκεκριμένοι και δημιουργικοί, αφήνοντας τον εαυτό σας να φανταστεί όσες το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες και να είστε όσο πιο ευφάνταστοι θέλετε αφού πρόκειται για την καλύτερη δυνατή ζωή σας. Όσο πιο δημιουργικοί και συγκεκριμένοι είστε, τόσο πιο αφοσιωμένοι θα είστε στην άσκηση και τόσο περισσότερα οφέλη θα αποκομίσετε από αυτήν.

Μια χρήσιμη σημείωση: γράψτε για αυτήν την καλύτερη δυνατή ζωή σαν να συμβαίνει ήδη — δηλαδή γράψτε σε ενεστώτα χρόνο. Έτσι, για παράδειγμα, δεν γράφετε, «Θα ήθελα να μπορέσω να γράψω ένα βιβλίο κάποια μέρα», αλλά «Έχω ολοκληρώσει τη συγγραφή ενός βιβλίου για τα ψυχολογικά οφέλη της ζωής στη φύση». Όταν νιώθετε άγχος ή κατάθλιψη, μπορεί να είναι πιο δύσκολο να κάνετε την άσκηση – αλλά η έρευνα δείχνει ότι ακόμα κι έτσι είναι ευεργετική.

Το πρώτο βήμα προς την αλλαγή της ζωής μας προς το καλύτερο είναι να θέσουμε την πρόθεσή μας και την αισιοδοξία που αυτό δημιουργεί. Ίσως όλοι χρειαζόμαστε να φανταστούμε την καλύτερη δυνατή ζωή μας. Μπορεί έτσι να διαπιστώσουμε ότι κάνοντάς το αυτό, θα έχουμε περισσότερη αισιοδοξία για το μέλλον και θα καταλάβουμε πώς να κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο—όχι μόνο για εμάς, αλλά για όλους.

Facebooklinkedinmail