Πώς να χτίσετε μια υγιή σχέση με το σύντροφό σας

Πώς να χτίσετε μια υγιή σχέση με το σύντροφό σας
31 Ιανουαρίου 2022 | Άρθρα

Πώς να χτίσετε μια υγιή σχέση με το σύντροφό σας

Facebooklinkedinmail

Το να χτίσουμε και να διατηρήσουμε μια υγιή και ισχυρή συντροφική σχέση απαιτεί συνεχή φροντίδα – σωματική, συναισθηματική – και καλή επικοινωνία. Συγκεκριμένα στοιχεία έχουν αποδειχθεί ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικά για να καλλιεργήσουμε μια υγιή σχέση. Κάθε άτομο θα πρέπει, για αρχή, να αισθάνεται σίγουρο ότι ο σύντροφός του είναι πρόθυμος να του αφιερώσει χρόνο και προσοχή. Και οι δύο χρειάζεται επίσης να δεσμευτούν στον τρόπο αντιμετώπισης και διαχείρισης των διαφορών και των προκλήσεων που αναπόφευκτα θα προκύψουν, ακόμη κι αν αυτές οι διαφορές και προκλήσεις αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου.

Τα πλεονεκτήματα σε μια υγιή σχέση

Στον 21ο αιώνα, οι καλές σχέσεις χαρακτηρίζονται γενικά από συναισθηματική και σωματική ισότητα και ισορροπία, ιδιαίτερα στον τρόπο που κατανέμονται οι διάφορες μικροδουλειές που είναι απαραίτητες για τη συντήρηση ενός νοικοκυριού. Οι σύντροφοι σε μια υγιή και δυνατή σχέση αισθάνονται επίσης ευγνώμονες ο ένας για τον άλλον, δίνουν και παίρνουν στοργή και φροντίδα και συμμετέχουν σε ειλικρινείς συζητήσεις σχετικά με την ερωτική τους ζωή.

Στις πιο επιτυχημένες σχέσεις, οι σύντροφοι όχι μόνο προσφέρουν ο ένας στον άλλο το όφελος της αμφιβολίας αλλά παίρνουν ενεργές υποστηρικτικά πρωτοβουλίες που καλλιεργούν την ισχυρή αίσθηση ότι είναι στην ίδια ομάδα. Οι έρευνες δείχνουν ότι, μακροπρόθεσμα, αυτό το επίπεδο σύνδεσης παρέχει στα άτομα μια σταθερή συναισθηματική βάση για να κυνηγούν τα όνειρά τους και να ανακάμπτουν γρήγορα όταν αντιμετωπίζουν αναποδιές.

Επίτευξη Οικειότητας

Το μοίρασμα μεταξύ δύο ανθρώπων που ορίζει την οικειότητα δεν αφορά αποκλειστικά στη σωματική σύνδεση. Η οικειότητα εμπεριέχει το ρίσκο να εκθέσεις τον εαυτό σου. Τείνει να ξεκινά προσεκτικά με το να μοιράζεσαι κάτι σημαντικό με έναν νέο σύντροφο και εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου σε μια σύνδεση με κάποιον που πιστεύουμε ότι πραγματικά μας καταλαβαίνει. Μόλις δημιουργηθεί ένας δεσμός οικειότητας, μπορεί να γίνει το θεμέλιο τόσο της βαθιάς φιλίας όσο και της ερωτικής επιθυμίας.

Το να νιώθετε συναισθηματικά ασφαλείς, το οποίο συνεπάγεται τη χαλάρωση και το άνοιγμα, μπορεί να είναι ένα βασικό συστατικό της πραγματικής οικειότητας. Όταν ο ένας σύντροφος υποκύπτει στην κριτική ή την περιφρόνηση και επιτίθεται στον άλλον, μπορεί να διαβρώσει την οικειότητα, ενεργοποιώντας τους μηχανισμούς άμυνας του άλλου και εξαφανίζοντας την εμπιστοσύνη του. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο η έρευνα δείχνει ότι τα ζευγάρια απαιτούν πολύ περισσότερες θετικές παρά αρνητικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ τους για να διατηρήσουν την υγιή σχέση τους.

Facebooklinkedinmail