Εκρήξεις θυμού και πώς να τις αντιμετωπίσουμε
Οι εκρήξεις θυμού, απογοήτευσης και αποδιοργανωμένης συμπεριφοράς συμβαίνουν όταν το παιδί σας «το χάνει»: κλαίει, ουρλιάζει, σφίγγει τα χέρια, κλωτσάει ή πέφτει κάτω. Οι εκρήξεις θυμού είναι ένας τρόπος για τα παιδιά να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και να κατανοήσουν ή να αλλάξουν ό, τι συμβαίνει γύρω τους.
Αυτό συμβαίνει επειδή οι συναισθηματικές δεξιότητες των παιδιών μόλις αρχίζουν να αναπτύσσονται στη νηπιακή ηλικία. Τα λίγο μεγαλύτερα παιδιά μπορεί επίσης να έχουν αντίστοιχα ξεσπάσματα και εκρήξεις. Τα παιδιά συχνά δεν έχουν τις λέξεις για να εκφράσουν συναισθήματα και δεν έχουν ακόμη μάθει περισσότερο κατάλληλους τρόπους για να τα διαχειρίζονται.
Καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν εκρήξεις θυμού
Ιδιοσυγκρασία: Κάποια παιδιά αντιδρούν πιο γρήγορα και έντονα σε απογοητευτικά γεγονότα. Τα παιδιά που αναστατώνονται εύκολα είναι πιθανότερο να έχουν κάποιο ξέσπασμα.
Πείνα, κόπωση και υπερδιέγερση μπορεί να δυσκολέψουν τα παιδιά να εκφράσουν και να διαχειριστούν τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά τους.
Καταστάσεις που το παιδί δεν μπορεί ακόμη να αντιμετωπίσει μόνο του. Για παράδειγμα, ένα μικρό παιδί μπορεί να δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει ένα μεγαλύτερο παιδί που του παίρνει ένα παιχνίδι του.
Συναισθήματα όπως η ανησυχία, ο φόβος, η ντροπή και ο θυμός μπορεί να είναι συντριπτικά για τα παιδιά, ειδικά τα πολύ μικρά ή τα λιγότερο ώριμα.
Τι μπορείτε να κάνετε για να περιορίσετε τις εκρήξεις θυμού
Φροντίστε όσο γίνεται να τηρούνται οι ώρες φαγητού και ξεκούρασης.
Συντονιστείτε με τα συναισθήματα του παιδιού σας. Εάν γνωρίζετε πώς αισθάνεται το παιδί σας, θα μπορείτε να νιώσετε πότε έρχονται έντονα συναισθήματα.
Προσδιορίστε τι πυροδοτεί τον θυμό. Για παράδειγμα, το παιδί σας μπορεί να έχει εκρήξεις όταν πηγαίνετε στο σούπερ μάρκετ. Μπορεί, λοιπόν, να σας βοηθήσει το να πάτε για ψώνια αφού το παιδί σας έχει πάρει έναν υπνάκο και έχει φάει ένα σνακ.
Μιλήστε για τα συναισθήματα με το παιδί σας. Όταν το παιδί σας παλεύει με ένα δυνατό συναίσθημα, ενθαρρύνετέ το να δώσει όνομα στο συναίσθημα και να βρει από πού ξεκίνησε. Για παράδειγμα, “Πέταξες κάτω το παιχνίδι επειδή είδες ότι δεν λειτουργούσε; Τι άλλο θα μπορούσες να κάνεις;”.
Πώς να διαχειριστείτε τις εκρήξεις θυμού όταν συμβαίνουν
Μερικές φορές θα συμβούν εκρήξεις, ανεξάρτητα από το τι κάνετε για να τις αποφύγετε, οπότε:
Μείνετε ψύχραιμες (ή προσποιηθείτε!). Πάρτε μια στιγμή αν χρειαστεί. Αν θυμώσετε κι εσείς, η κατάσταση θα γίνει πιο δύσκολη. Όταν μιλάτε, διατηρήστε τη φωνή σας ήρεμη κι επίπεδη. Ενεργήστε σκόπιμα και αργά.
Αναγνωρίστε τα συναισθήματα του παιδιού σας. Για παράδειγμα, «Είναι πολύ ενοχλητικό όταν το παγωτό λιώνει πριν προλάβεις να το φας, έτσι δεν είναι;» Αυτό μπορεί να δώσει στο παιδί σας την ευκαιρία να ξαναπάρει τον έλεγχο των συναισθημάτων του.
Περιμένετε να περάσει η έκρηξη. Μείνετε κοντά, ώστε το παιδί σας να γνωρίζει ότι είστε εκεί αλλά μην προσπαθήσετε να συζητήσετε. Είναι πολύ αργά πια όταν έχει ξεκινήσει.
Αναλάβετε τα ηνία της κατάστασης εκεί που χρειάζεται. Εάν το ξέσπασμα συμβαίνει επειδή το παιδί σας θέλει κάτι που του έχετε αρνηθεί, μην το δώσετε.
Να είστε συνεπείς. Εάν κάποιες φορές δίνετε στο παιδί αυτό που θέλει όταν έχει κάποιο ξέσπασμα και κάποιες άλλες όχι, το πρόβλημα μπορεί να επιδεινωθεί.
Όταν το παιδί σας συμπεριφέρεται καλά, ανταμείψτε το με ενθουσιώδη έπαινο. Για παράδειγμα, όταν το παιδί δίνει όνομα σε ένα έντονο συναίσθημα όπως “φόβος” ή ηρεμεί πριν ξεκινήσει ένα ξέσπασμα. Επίσης, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι δεν ανταμείβετε τις εκρήξεις θυμού. Για παράδειγμα, αν το παιδί σας έχει ένα ξέσπασμα επειδή λέτε “όχι” για να του αγοράσετε κάτι, αλλά του το αγοράσετε τελικά, αυτό ανταμείβει το ξέσπασμα. Ακόμη, οι φωνές και τα παρακάλια στο παιδί κατά τη διάρκεια ενός ξεσπάσματος μπορεί επίσης να είναι ανταμοιβή.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτα στο marvelousmoms.gr
Σχετικά Άρθρα
Κατάθλιψη: πώς μπορεί να βοηθηθεί κάποιος (β’ μέρος)
Τι πρέπει να γνωρίζει κάποιος που πάσχει από κατάθλιψη Εάν κάποιος πάσχει από...
Ποια είναι τα συμπτώματα του άγχους
Οι βασικές συνέπειες του άγχους αφορούν σε σωματικό, ψυχολογικό αλλά και σε...