Το παιδί στον ψυχολόγο

Το παιδί στον ψυχολόγο
21 Σεπτεμβρίου 2015 | Άρθρα

Το παιδί στον ψυχολόγο

Facebooklinkedinmail

Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται μήπως μιλώντας στον ψυχολόγο εκτίθενται οι ίδιοι και τα παιδιά τους, ενώ – λίγοι πια, ευτυχώς – ανησυχούν μήπως το γεγονός ότι απευθύνονται σε ειδικό υποδηλώνει κάποια σοβαρή πάθηση. Για να βοηθηθεί ο γονιός από τον ψυχολόγο χρειάζεται να κάνει το πρώτο βήμα και να παραδεχτεί ότι ο γιος ή η κόρη του αντιμετωπίζει δυσκολίες και έχει ανάγκη τη βοήθεια ενός τρίτου. Όσο αφήνουμε έστω και ένα ελαφρύ σύμπτωμα, αυτό μπορεί να επιδεινωθεί και να καταλήξει να γίνει κυρίαρχο στον ψυχισμό του παιδιού. O ψυχολόγος έχει εξειδικευμένες γνώσεις και μπορεί να δει αντικειμενικά τη δυσκολία και να καθοδηγήσει κατάλληλα – κάτι που δε μπορούν να κάνουν συγγενείς και φίλοι λόγω έλλειψης σχετικών γνώσεων αλλά και συναισθηματικής εμπλοκής.

Οι γονείς χρειάζεται να απευθυνθούν σε ειδικό όταν:

– Έχουν απορίες ή διαφωνίες σχετικά με τη διαπαιδαγώγηση του παιδιού.

– Η οικογένεια έχει βιώσει μια δοκιμασία, όπως χωρισμό, ασθένεια, θάνατο, που μπορεί να έχει επιπτώσεις στη ζωή του παιδιού.

– Το παιδί παρουσιάζει μαθησιακές δυσκολίες, υπερκινητικότητα, διάσπαση στην προσοχή, τραυλισμό, ενούρηση μετά τα 5 χρόνια κ.ά.

– Παρατηρείται απότομη κάμψη των σχολικών επιδόσεων, διατροφικές δυσκολίες (τρώει βουλιμικά ή παρουσιάζει ανορεξία), δυσκολίες στον ύπνο (εφιάλτες, αϋπνία).

– Κλείνεται στον εαυτό του, αποφεύγει το διάλογο ή είναι έντονα ανυπάκουο, επιτίθεται και προκαλεί.

– Νιώθει άσχημα με τον εαυτό του, είναι αγχωμένο, φοβισμένο, θλιμμένο, φέρεται δειλά, δεν έχει αυτοπεποίθηση.

Ο ψυχολόγος σε εκείνους που τον επισκέπτονται παρέχει συμβουλές ανάλογα με τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν. Όποιος απευθύνεται σε ψυχολόγο δε σημαίνει αναγκαστικά ότι αντιμετωπίζει μια ψυχική ασθένεια. Για τον ψυχολόγο κάθε παιδί είναι ξεχωριστό. Έτσι, κάθε φορά καλείται να απαντήσει σε διάφορα ερωτήματα: ποια είναι τα αίτια της δυσκολίας, πού θα βασιστεί για να βελτιωθεί η κατάσταση κτλ. Συχνά αρκεί οι ίδιοι οι γονείς να διαφοροποιήσουν τη στάση τους προκειμένου να βοηθήσουν το παιδί τους. Ο ψυχολόγος θα τους βοηθήσει και θα τους καθοδηγήσει στην αλλαγή. Επισκεπτόμενοι οι γονείς τον ειδικό έχουν κάνει ήδη ένα τεράστιο βήμα.

δημοσιεύτηκε στην Ατζέντα Υγείας – Ετήσιος οδηγός υπηρεσιών υγείας Πάρου & Αντιπάρου, Τεύχος 2, 2013.

Facebooklinkedinmail