Πώς να μιλήσετε στα παιδιά σας για το διαζύγιο: β’ μέρος
6. Συζητήστε μαζί με τα παιδιά σας για τις αλλαγές που θα επέλθουν στη ζωή όλων από εδώ και πέρα. Τα παιδιά θα πρέπει να είναι ενήμερα ότι θα ρυθμίσετε κάθε λεπτομέρεια σχετικά με το πού θα μένουν και ποιο θα είναι το πρόγραμμα όλων. Εάν έχετε ήδη κάποια πράγματα υπόψη σας, καλό θα ήταν να τους τα ανακοινώσετε. Δώστε τους να καταλάβουν ότι θα ακούσετε και τη δική τους γνώμη σχετικά με αυτές τις αλλαγές. Αποφύγετε να ρωτήσετε τα παιδιά σας με ποιον γονιό θέλουν να μείνουν ή πόσο χρόνο θέλουν να περνάνε με τον καθένα σας. Αυτό που χρειάζεται να τους δώσετε είναι όσο γίνεται περισσότερα στοιχεία για το σπίτι που θα μένουν, τις μετακινήσεις, το γενικό πρόγραμμά τους. Είναι πιθανό να ανησυχούν για ζητήματα που αφορούν τα παιχνίδια, το δωμάτιό τους, τα κατοικίδια, τους φίλους τους. Δώστε στα παιδιά τη διαβεβαίωση ότι θα κάνετε ό, τι είναι δυνατό για να διαταράξετε όσο γίνεται λιγότερο τη ζωή και την καθημερινότητά τους. Ακόμη, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δε θα τα χωρίσετε από τα αδέρφια τους. Τα παιδιά βοηθούνται πάρα πολύ να ξεπεράσουν το διαζύγιο των γονιών τους όταν είναι μαζί με τα αδέρφια τους.
7. Παροτρύνετε τα παιδιά να σας κάνουν ερωτήσεις για οτιδήποτε τα απασχολεί. Είναι πολύ σημαντικό να τα ενθαρρύνετε κατά τη διάρκεια της συζήτησης να σας κάνουν ερωτήσεις, καθώς πολλά παιδιά, ειδικά τα μικρότερα, δεν αντιλαμβάνονται την έννοια του διαζυγίου και ανησυχούν άδικα. Αρκετοί γονείς θεωρούν ότι γνωρίζουν τι νιώθουν και σκέφτονται τα παιδιά τους, αλλά στην πορεία αντιλαμβάνονται ότι έχουν πέσει έξω. Για παράδειγμα, κάποιοι γονείς εξηγούσαν στην κόρη τους το νέο καθημερινό της πρόγραμμα, πώς θα την πήγαιναν σχολείο και πώς θα την έπαιρναν όταν σχολούσε. Το κορίτσι άκουγε σκεπτικό και λυπημένο και οι γονείς νόμιζαν ότι ανησυχούσε για τις διαφορετικές διαδρομές για το σχολείο. Όταν τη ρώτησαν σχετικά, το κορίτσι απάντησε ότι ανησυχούσε πού θα μένει το σκυλάκι της και πώς θα μπορούσε να το βγάζει κάθε μεσημέρι βόλτα όπως έκανε μέχρι τότε.
8. Μην αρχίσετε να ρίχνετε το φταίξιμο ο ένας στον άλλο. Η διαδικασία της συζήτησης θα είναι δύσκολη ειδικά όταν τα παιδιά σας ρωτήσουν «γιατί» χωρίζετε. Θα πρέπει να τους απαντήσετε με ειλικρίνεια χωρίς όμως να τα εμπλέξετε σε τυχόν δικές σας διαμάχες. Έχει μεγάλη σημασία να μην αντιληφθούν ότι ρίχνετε το φταίξιμο ο ένας στον άλλο. Τα παιδιά χρειάζεται να νιώθουν ότι μπορούν να αγαπούν και να αγαπιούνται και από τους δύο τους γονείς. Κατηγορώντας τον άλλο γονιό τα παιδιά μπορεί να θεωρήσουν ότι κατηγορείτε κι εκείνα. Δε χρειάζεται να τους πείτε ψέματα, απλά παραδεχτείτε ότι υπάρχουν κάποια ζητήματα τα οποία είναι πιο προσωπικά και δε μπορείτε να τα μοιραστείτε μαζί τους. Ακόμη, προσπαθήστε να απαντάτε με ειλικρίνεια στις ερωτήσεις των παιδιών σας αποφεύγοντας όμως να τα βομβαρδίσετε με άχρηστες πληροφορίες.
Σε περίπτωση που είστε ήδη σε διάσταση ή έχετε πάρει διαζύγιο και νιώθετε ότι δε λειτουργήσατε σωστά συζητώντας με τα παιδιά: Ίσως να μην συζητήσατε μαζί τους ξεκάθαρα ή να κάνατε άσχημα σχόλια για τον άλλο γονέα. Δεν είναι αργά να επανορθώσετε. Καθίστε μαζί με τον άλλο γονιό και μιλήστε στα παιδιά σας.
9. Ακούστε τα παιδιά σας και παρατηρήστε τα με προσοχή. Το διαζύγιο προκαλεί στα παιδιά διάφορα συναισθήματα. Μπορεί να στενοχωρηθούν, να ανησυχήσουν, να θυμώσουν, να μπερδευτούν, να εκπλαγούν, να απελπιστούν, να ανακουφιστούν. Υπάρχουν παιδιά τα οποία δε θα δείξουν τίποτε από αυτά. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν έχουν επηρεαστεί ή δεν έχουν έντονα συναισθήματα. Κλείνονται στον εαυτό τους για να προστατευθούν ή αισθάνονται τόσο καταβεβλημένα που αδυνατούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Κάθε παιδί αντιδρά με διαφορετικό τρόπο. Προσπαθήστε να καταλάβετε πώς αισθάνονται ανάλογα με αυτά που ακούτε και βλέπετε. Λάβετε υπόψη αυτά που σας λένε, τον τόνο της φωνής τους, τις εκφράσεις του προσώπου τους, τη γλώσσα του σώματός τους. Αν δείχνουν μπερδεμένα δώστε τους χρόνο. Δείξτε τους ότι είστε κοντά τους και διαθέσιμοι να συζητήσετε όποτε το θελήσουν.
10. Μιλήστε με τα παιδιά σας ξανά και ξανά και ξανά. Από τη στιγμή που θα τους μιλήσετε για το διαζύγιο, πρέπει να γνωρίζετε ότι θα χρειαστεί να συζητήσετε ακόμη πολλές φορές μαζί τους. Άλλες κουβέντες θα είναι προγραμματισμένες και άλλες αυθόρμητες. Αυτό μπορεί να γίνεται για εβδομάδες, μήνες ή ακόμη και χρόνια. Μια συζήτηση δε μπορεί να λύσει τα πάντα. Κάθε παιδί είναι διαφορετικό και έχει τις δικές του ανάγκες. Ορισμένα παιδιά χρειάζονται να συζητήσετε μαζί τους ξανά και ξανά και κάποια άλλα όχι. Εσείς γνωρίζετε τα παιδιά σας καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο.
Διαβάστε επίσης:
Σχετικά Άρθρα
12 τρόποι για να σταματήσετε την υπερανάλυση
Όλοι κάνουμε υπερανάλυση σε κάποιες καταστάσεις, συνήθως όμως μπορούμε να...
Πρέπει να μιλάμε στο παιδί για τα χρήματα;
Το να μιλά κάποιος στο παιδί του για χρήματα είναι φυσικά ένα ζήτημα πολύ...