Μιλώντας για το διαζύγιο: τι έχουν ανάγκη τα παιδιά

Μιλώντας για το διαζύγιο: τι έχουν ανάγκη τα παιδιά
30 Σεπτεμβρίου 2016 | Άρθρα

Μιλώντας για το διαζύγιο: τι έχουν ανάγκη τα παιδιά

Facebooklinkedinmail

Αν διαβάζετε αυτό το άρθρο τότε μάλλον περνάτε (εσείς ή κάποιος κοντινός σας άνθρωπος) δύσκολες στιγμές. Το διαζύγιο μπορεί να σηματοδοτεί το τέλος ενός γάμου, όχι όμως και το τέλος μιας οικογένειας. Τα παιδιά σας εξακολουθούν να είναι παιδιά σας και είναι βέβαιο ότι το διαζύγιο θα τα επηρεάσει πολύ.

Είναι σίγουρο πως τώρα πια δε σας είναι ιδιαίτερα εύκολο να επικοινωνείτε με το σύντροφό σας για πολλούς λόγους. Ίσως να μη θέλατε αυτό το διαζύγιο και πιθανόν να νιώθετε σοκαρισμένοι ή προδομένοι. Μπορεί να τρέφετε αρνητικά συναισθήματα για το σύντροφό σας και να μην επιθυμείτε την επικοινωνία μαζί του για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πιθανόν να αισθάνεστε μόνοι, μπερδεμένοι, πληγωμένοι ή θυμωμένοι. Ίσως να αισθάνεστε τύψεις. Θα διαπιστώσετε ότι συχνά δεν έχετε ιδιαίτερη διάθεση να εκτελέσετε τις γονεϊκές σας υποχρεώσεις. Ένα διαζύγιο επηρεάζει μεγάλους και παιδιά, σε διαφορετικό βαθμό, τους κάνει να αισθάνονται δυσάρεστα και άβολα, ακόμη και να πονούν. Παρ’ όλα αυτά, εσείς σαν γονείς θα πρέπει να βοηθήσετε τα παιδιά σας, να τους ασκήσετε θετική επιρροή και να προσπαθήσετε να τους εξασφαλίσετε ένα καλό μέλλον.

Τι χρειάζονται από εσάς τα παιδιά

Χωρίς αμφιβολία τα παιδιά χρειάζονται την αγάπη και των δύο γονιών τους. Επίσης, έχουν ανάγκη δύο γονείς που να μπορούν να συνεργάζονται για την ανατροφή τους, ανεξάρτητα από το πώς νιώθει ο ένας για τον άλλο. Μπορεί ο γάμος σας να έχει διαλυθεί, οι υποχρεώσεις σας όμως απέναντι στα παιδιά σας παραμένουν – μάλιστα, τώρα τα παιδιά σας σας χρειάζονται περισσότερο. Εφόσον επιθυμείτε το καλό τους, προσπαθήστε να καταστείλετε τα όποια αρνητικά συναισθήματα μπορεί να νιώθετε για τον/ την πρώην σύντροφό σας. Να θυμάστε ότι είστε το κατεξοχήν πρότυπο στη ζωή των παιδιών σας. Ο τρόπος με τον οποίο επικοινωνείτε μεταξύ σας ως γονείς και το πώς καταφέρνετε να λύσετε τις διαφορές σας έχουν πολύ μεγάλη σημασία. Γι’ αυτό το λόγο, ένα από τα σημαντικότερα που έχετε να κάνετε για το καλό των παιδιών σας είναι να προσπαθήσετε να έχετε μια καλή σχέση με τον άλλο γονιό.

Σίγουρα κάτι τέτοιο δεν είναι πάντοτε εφικτό. Υπάρχουν περιπτώσεις που μια τέτοια σχέση είναι αδύνατο να υπάρξει (πχ. περιπτώσεις εγκατάλειψης ή κακοποίησης). Όμως, το καλύτερο είναι οι γονείς να συνεργάζονται οπότε ας ελπίσουμε ότι και ο άλλος γονιός θα ενδιαφέρεται όσο κι εσείς για τα παιδιά σας και θα προσπαθήσει να κάνει τα πράγματα πιο εύκολα για όλους. Αν δείξετε κατανόηση και διάθεση για συνεργασία όλα θα πάνε καλύτερα. Όταν η θλίψη και ο πόνος που σήμερα νιώθετε τόσο έντονα, δε θα είναι παρά μονάχα μια ανάμνηση, μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι τα παιδιά σας θα σας ευγνωμονούν.

Τι μπορεί, λοιπόν, να έχουν ανάγκη τα παιδιά που οι γονείς τους χωρίζουν ή έχουν χωρίσει;

– Να αγαπούν και τους δύο γονείς τους.

– Να τους εξηγείτε όλα όσα συμβαίνουν, με υπομονή, ειλικρίνεια και με τρόπο που αρμόζει στην ηλικία τους.-

– Να γνωρίζουν ότι το διαζύγιο αφορά προβλήματα των μεγάλων και ότι όλα αυτά που συμβαίνουν δεν είναι δικό τους λάθος.

– Να αισθάνονται άνετα, να μπορούν να κάνουν ερωτήσεις, να μιλούν γι’ αυτά που σκέφτονται, νιώθουν, φοβούνται. Θα πρέπει ακόμη να γνωρίζουν σε ποιον να απευθυνθούν όταν θέλουν να μιλήσουν σε κάποιον άλλο εκτός από το γονείς τους.

– Να γνωρίζουν τι πρόκειται να τους συμβεί, να αισθάνονται σιγουριά, σταθερότητα και ασφάλεια.

– Τρυφερότητα, υποστήριξη και αγάπη.

Πρόκειται για μια περίοδο μεγάλων αλλαγών και για εσάς και για τα παιδιά σας. Οι μεγάλες αλλαγές πάντοτε αγχώνουν. Συχνά, όμως, φέρνουν και μεγάλη χαρά. Να θυμάστε ότι τα παιδιά παραδειγματίζονται από τα λόγια αλλά κυρίως από τις πράξεις μας.

Συμβουλευτική παιδιών

Facebooklinkedinmail