Ξεπερνώντας τη μελαγχολία των γιορτών

Ξεπερνώντας τη μελαγχολία των γιορτών
13 Δεκεμβρίου 2021 | Άρθρα

Ξεπερνώντας τη μελαγχολία των γιορτών

Facebooklinkedinmail

Η περίοδος των γιορτών είναι γεμάτη προσδοκίες και την ψευδή ιδέα ότι όλοι τέτοιες μέρες πρέπει να είμαστε χαρούμενοι. Χριστουγεννιάτικες ταινίες, διαφημίσεις και ασταμάτητη εορταστική μουσική μας κάνουν να νιώθουμε ότι κάτι δεν πάει καλά με μας αν νιώθουμε μελαγχολία.

Γιατί βιώνουμε τη μελαγχολία των γιορτών;

Οι γιορτές μπορεί να προκαλέσουν συναισθήματα θλίψης και άγχος για διάφορους λόγους. Η μοναξιά και η έλλειψη κοινωνικής σύνδεσης μπορεί να επιδεινωθούν τις μέρες των εορτών, όπου δίνεται μεγάλη έμφαση στις σχέσεις και τις οικογενειακές συγκεντρώσεις.

Οι πιέσεις για συμμετοχή σε εορτασμούς μπορεί να επιδεινώσουν τη θλίψη και το άγχος, τα οποία μπορεί να αισθάνεται ήδη κάποιος καθώς εντείνουν την απόσταση με όσους δείχνουν ενθουσιασμένοι με τις γιορτές.

Οικονομικά θέματα μπορεί να προκαλέσουν ενοχές και θλίψη σχετικά με τους περιορισμούς στα δώρα που μπορεί κάποιος να προσφέρει.

Αρνητικές εμπειρίες διακοπών στο παρελθόν, ιδιαίτερα για όσους έχουν βιώσει κάποιο τραύμα, μπορεί να οδηγήσουν σε άγχος κατά την περίοδο των διακοπών.

Τέλος, το πένθος κατά τη διάρκεια των γιορτών μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολο καθώς θυμάται κανείς τις προηγούμενες διακοπές όταν ήταν παρόντα αγαπημένα πρόσωπα.

Πώς μπορείτε να διαχειριστείτε τη μελαγχολία των γιορτών;

Όταν παλεύετε με τη μελαγχολία των γιορτών, υπάρχουν διάφορες προσεγγίσεις που μπορεί να βοηθήσουν, ανάλογα με την προσωπικότητα και τις προτιμήσεις κάποιου. Δεν υπάρχει «σωστός ή λάθος» τρόπος να την αντιμετωπίσετε, αλλά το να είστε προνοητικοί μπορεί να σας προσφέρει καλύτερα αποτελέσματα.

Επιτρέψτε και αποδεχτείτε όλα τα συναισθήματα. Όταν προσπαθούμε να αγνοήσουμε ή να διώξουμε συναισθήματα, τείνουν να εμφανίζονται σε διαφορετική μορφή και να γίνονται τα πράγματα χειρότερα. Εάν παλεύετε με τη μελαγχολία των γιορτών, αποδεχτείτε ότι αυτή είναι η πραγματικότητά σας και δώστε στον εαυτό σας την άδεια να νιώσει έτσι.

Προσδιορίστε το «γιατί». Μερικές φορές δεν έχει σημασία γιατί νιώθουμε με έναν συγκεκριμένο τρόπο, αλλά όσον αφορά τη μελαγχολία των γιορτών είναι χρήσιμο να το καταλάβουμε. Ο εντοπισμός της υποκείμενης αιτίας μπορεί να σας βοηθήσει να την αντιμετωπίσετε.

Δεσμευτείτε στον εαυτό σας να κάνετε πράγματα που θα βοηθήσουν. Μόλις εντοπίσετε μερικές από τις βασικές αιτίες της μελαγχολία σας, θα είναι πιο εύκολο να δείτε πώς να τη διαχειριστείτε καλύτερα σε σχέση με πριν. Για παράδειγμα, εάν έχετε βαρεθεί την εμπορευματοποίηση των γιορτών, σκεφτείτε να ζητήσετε από τους επισκέπτες σας να φέρουν ένα χειροποίητο δώρο για να ανταλλάξουν αντί για δώρα που θα αγόραζαν από κάποιο κατάστημα.

Εάν αισθάνεστε μοναξιά κατά τη διάρκεια των διακοπών, γίνετε εθελοντής σε μια συλλογική κουζίνα ή επισκεφτείτε εγκαταστάσεις διαβίωσης ηλικιωμένων προσφέροντάς τους χριστουγεννιάτικες ευχετήριες κάρτες.

Δοκιμάστε κάτι καινούργιο. Οι διακοπές είναι τόσο γεμάτες από παράδοση που αυτό μπορεί να είναι ευλογία και κατάρα για τους ανθρώπους που έχουν να αντιμετωπίσουν τη μελαγχολία των γιορτών. Φτιάξτε τη δική σας γιορτινή παράδοση, ακόμα κι αν δεν έχει καμία σχέση με τις γιορτές. Πηγαίνετε σε ένα μουσείο, απολαύστε ένα μασάζ, προσκαλέστε φίλους και κάντε ένα μαραθώνιο επιτραπέζιων παιχνιδιών. Μπορεί ακόμη και να κάνετε κάτι διασκεδαστικό όπως να ορίσετε τον εαυτό σας ως καλό ξωτικό που αφήνει μικρά όμορφα μηνύματα στα γραμματοκιβώτια των γειτόνων.

Αν σας επισκέφτηκε η μελαγχολία των γιορτών, προσπαθήστε να θυμάστε ότι είναι μια σύντομη χρονική περίοδος κατά τη διάρκεια του έτους που σύντομα θα περάσει και η ζωή θα συνεχίσει όπως συνήθως. Στο μεταξύ περιποιηθείτε τον εαυτό σας, φερθείτε του με ευγένεια και καλοσύνη, βγείτε για περπάτημα για να βελτιώσετε τα επίπεδα ντοπαμίνης σας. φάτε υγιεινές τροφές και χρησιμοποιήστε πρακτικές όπως διαλογισμό ή ασκήσεις αναπνοής.

Facebooklinkedinmail