Παιχνίδια: υπάρχουν πραγματικά αγορίστικα και κοριτσίστικα;

Παιχνίδια: υπάρχουν πραγματικά αγορίστικα και κοριτσίστικα;
30 Σεπτεμβρίου 2019 | Άρθρα

Παιχνίδια: υπάρχουν πραγματικά αγορίστικα και κοριτσίστικα;

Facebooklinkedinmail

Μια βόλτα στα παιχνιδάδικα αρκεί για να διαπιστώσει κανείς ότι τα παιχνίδια παρουσιάζονται ως κατάλληλα για αγόρια ή για κορίτσια, πωλούνται σε διαφορετικά τμήματα, έχουν διαφορετικό χρώμα. Έτσι, δίνεται στα παιδιά το μήνυμα ότι δεν είναι διαθέσιμες όλες οι δυνατότητες για παιχνίδι, με αποτέλεσμα να αποκλείονται από ένα εύρος εμπειριών και δεξιοτήτων.

Πολλά από τα παιχνίδια ενισχύουν στερεότυπες αντιλήψεις για τους ρόλους των φύλων. Κλασικά παραδείγματα αποτελούν παιχνίδια που περιλαμβάνονται στα είδη νοικοκυριού, απευθύνονται κυρίως στα κορίτσια και δίνουν το μήνυμα ότι η οικιακή εργασία είναι γυναικεία υπόθεση. Τα παιχνίδια για κορίτσια τα ενθαρρύνουν να κάθονται και να παίζουν ήσυχα και όχι να συμμετέχουν σε παιχνίδια δράσης. Παράλληλα, διδάσκουν στα κορίτσια πόσο σημαντική είναι η εμφάνιση για την κοινωνική αποδοχή. Τα παιχνίδια αυτά προωθούν ένα συγκεκριμένο ανέφικτο πρότυπο ομορφιάς το οποίο μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες. Είναι ανησυχητικό ότι η διάγνωση των διατροφικών διαταραχών γίνεται σε όλο και μικρότερες ηλικίες κοριτσιών. Γενικά, τα “κοριτσίστικα” παιχνίδια επηρεάζουν αρνητικά την αυτοεικόνα των κοριτσιών, την αυτοεκτίμησή τους και τις μελλοντικές προοπτικές τους στην προσωπική και επαγγελματική ζωή.

Η έρευνα στους καταλόγους παιχνιδιών από τον 20ό αιώνα μέχρι σήμερα δείχνει ότι τα πράγματα δεν ήταν πάντα όπως τώρα. Ο κανόνας ήταν τα ουδέτερα ως προς το φύλο παιχνίδια. Δεν υπάρχει γονίδιο που δίνει στα αγόρια ειδικά ταλέντα στην κατασκευή, ούτε κανένα ροζ γονίδιο πριγκίπισσας στα κορίτσια.

 

Χρειάζεται να αποδομήσουμε τα στερεότυπα ότι τα κορίτσια και τα αγόρια έχουν διαφορετικές ανάγκες και ενδιαφέροντα στο παιχνίδι. Σε μερικά αγόρια αρέσουν οι κατασκευές και άλλα θα ενθουσιάζονταν να παίζουν “σπιτάκια” αν τους δινόταν η ευκαιρία. Σε μερικά κορίτσια αρέσουν οι πριγκίπισσες και σε άλλα οι υπερ-ήρωες. Υπάρχουν πολύ περισσότερες διαφορές μεταξύ των παιδιών και ελάχιστες μεταξύ των δύο φύλων. Είναι σημαντικό, επιπλέον, να προσέξουμε ότι τα “αγορίστικα” και “κοριτσίστικα” παιχνίδια έχουν και διαφορετικό εκπαιδευτικό περιεχόμενο, γεγονός που έχει σχέση με την εκπαιδευτική επιτυχία και τις επαγγελματικές επιλογές αργότερα.

Υπάρχει ανάγκη για περισσότερα παιχνίδια σε ένα ευρύ φάσμα χρωμάτων και με ποικιλομορφία θεμάτων, τόσο για τα αγόρια όσο και για τα κορίτσια. Μήπως να το έχουμε στο νου μας την επόμενη φορά που θα επισκεφθούμε ένα κατάστημα παιχνιδιών;

 

 

*Το άρθρο έχει βασιστεί σε κείμενα της Δήμητρας Κογκίδου, Καθηγήτριας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ και συγγραφέα του βιβλίου “Πέρα από το ροζ και το γαλάζιο: Όλα τα παιχνίδια για όλα τα παιδιά”.

Facebooklinkedinmail