«Γιατί να πάω σε ψυχολόγο; Θα τα πω στους φίλους μου.»
Συχνά οι άνθρωποι ρωτούν γιατί να μπουν στον κόπο να επισκεφθούν ένα ψυχολόγο όταν μπορούν απλά να συζητήσουν με τους φίλους τους αυτό που τους απασχολεί. Οι φίλοι σας σας ξέρουν καλά, αισθάνεστε άνετα μαζί τους, και υπάρχει νοιάξιμο και εμπιστοσύνη ανάμεσά σας. Ακόμη, τους φίλους δε θα τους πληρώσετε ούτε θα χρειαστεί να τους κλείσετε επαγγελματικό ραντεβού. Ωραία όλα αυτά και σωστά.
Τι μπορεί, όμως, να κάνει ένας ψυχολόγος που ένας φίλος δε μπορεί;
Πρώτα απ’ όλα, μια θεραπευτική συνάντηση είναι ιδιωτική και απόλυτα εμπιστευτική. Μπορείτε να μιλήσετε ελεύθερα, χωρίς το φόβο ότι όσα έχετε να πείτε θα φτάσουν κάπου που με τίποτε δε θα θέλατε. Πιθανόν να υπάρχουν πράγματα τα οποία θεωρείτε ντροπιαστικά ή σας στενοχωρούν και αισθάνεστε την ανάγκη να τα συζητήσετε. Μπορείτε πάντα να τα συζητήσετε με ένα φιλικό ή συγγενικό πρόσωπο, αλλά πιθανόν να προτιμήσετε την εχεμύθεια που ένας ψυχολόγος μπορεί να σας προσφέρει. Ακόμη, ένας ψυχολόγος έχει εκπαιδευτεί να εντοπίζει τα μοτίβα συμπεριφοράς σας, και εκείνα που είναι λειτουργικά και αυτά που δεν είναι και τόσο. Ο ψυχολόγος θα σας τα υποδείξει και μαζί θα εργαστείτε πάνω σε αυτά ώστε να ενισχύσετε τα λειτουργικά μοτίβα, να αναγνωρίσετε και να αποφύγετε τα όχι και τόσο ωφέλιμα. Για παράδειγμα, πολλοί άνθρωποι, οι οποίοι έχουν τα ίδια προβλήματα στις σχέσεις τους ξανά και ξανά, μπορούν να μάθουν να κάνουν καλύτερες επιλογές στη συμπεριφορά τους και να βρίσκουν πιο ταιριαστούς συντρόφους. Άλλοι άνθρωποι μπορεί να δυσκολεύονται να τα πάνε καλά με τους ανθρώπους στη δουλειά τους, να κάνουν φίλους ή να νιώθουν μοναξιά ή άγχος. Η επίσκεψη σε έναν ψυχολόγο βοηθά πραγματικά τους ανθρώπους με όλων των ειδών τις σχέσεις, κυρίως επειδή είναι ένα είδος σχέσης-τεστ. Λαμβάνετε ανατροφοδότηση ενώ δοκιμάζετε νέους τρόπους συμπεριφοράς σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Οι φίλοι, από την άλλη πλευρά, μπορεί να μην απόλυτα ειλικρινείς μαζί σας επειδή δε θέλουν να σας πληγώσουν. Ούτε ένας ψυχολόγος θέλει φυσικά να σας πληγώσει αλλά γνωρίζει πώς να είναι ευθύς και ειλικρινής και πώς να σας πει κάποια πράγματα με τρόπο που να μην είναι τόσο επώδυνος. Και εάν είναι επώδυνα, μπορούμε πάντα να επιβραδύνουμε, να συνεχίσουμε με έναν άλλο ρυθμό που θα σας βοηθήσει να αισθανθείτε ασφαλείς και θα σας βοηθήσει να νιώθετε λιγότερο άγχος ή θλίψη.
Δηλαδή δεν μπορεί ένας φίλος να δώσει μια συμβουλή ή να βοηθήσει να βρεθεί μια άκρη;
Σίγουρα, ένας φίλος μπορεί να μοιραστεί ιδέες για το τι είναι το καλύτερο για σας και να σας πει τι να κάνετε. Και οι ψυχολόγοι έχουμε κάποιες ιδέες για το τι είναι καλύτερο, αλλά θα σας βοηθήσουμε να βρείτε την άκρη μόνοι σας. Ο ψυχολόγος θα σας βοηθήσει να κοιτάξετε βαθύτερα μέσα σας για να βρείτε τις δικές σας λύσεις και πώς να θυμάστε αυτό το μονοπάτι για να το ξαναβρείτε την επόμενη φορά που θα το χρειαστείτε. Οι ψυχολόγοι ενθαρρύνουν τους ανθρώπους στην αυτογνωσία και να βρίσκουν λύσεις μόνοι τους. Έτσι θα βοηθήσουν τους ανθρώπους να ζήσουν πιο γεμάτες ζωές.
Και πώς θα ξέρετε ότι βρήκατε το σωστό ψυχολόγο;
Όπως με κάθε καινούριο άτομο, όταν πρωτοσυναντάτε έναν ψυχολόγο, χρειάζεται να τον γνωρίσετε και να μάθετε να τον εμπιστεύεστε. Τις περισσότερες φορές θα εμπιστευτείτε το ένστικτό σας. Συμπαθείτε ο ένας τον άλλο; Θεωρείτε ότι μπορείτε να αισθανθείτε άνετα με αυτόν τον άνθρωπο; Είναι κάπως τρομακτικό να ξεκινά κανείς θεραπεία και πολύ αμήχανο να μιλά κανείς σε έναν άγνωστο για την προσωπική του ζωή. Όλοι οι ψυχολόγοι έχουμε τρόπους να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να αισθανθούν άνετα, πχ. δίνοντας προσοχή στα συναισθήματα τα οποία δεν εκφράζονται παρά μόνο με τη γλώσσα του σώματος, αφήνοντας τη συζήτηση να εξελιχθεί φυσικά, προσκαλώντας οποιαδήποτε ερώτηση, ειδικά αν σας φαίνεται αφελής, πιθανόν κάνοντας και κάποιο αστείο, γιατί στη θεραπεία μπορεί και αυτό να έχει θέση.
Υπάρχει περίπτωση κάποιος να εξαρτηθεί από τον ψυχολόγο του;
Μπορεί κάποια στιγμή να αισθανθείτε εξάρτηση αλλά οι ψυχολόγοι μετράμε την επιτυχία μας στις ικανότητες των ανθρώπων να μαθαίνουν και να προχωρούν, επιτρέποντάς τους να αφήνουν τη θεραπεία έχοντας κατακτήσει πιο υγιείς στρατηγικές για να κάνουν τη ζωή τους καλύτερη. Όταν θεωρήσετε ότι έφτασε η στιγμή να διακόψετε τη θεραπεία, το καλύτερο είναι να το συζητήσετε με τον ψυχολόγο σας και να επανεξετάσετε τους αρχικούς σας στόχους. Τους πετύχατε; Υπάρχουν μήπως νέοι στόχοι για τους οποίους θα θέλατε να δουλέψετε; Εάν συμφωνείτε και οι δύο ότι ήρθε η στιγμή να πέσουν τίτλοι τέλους στη θεραπευτική σχέση μπορείτε να διαθέσετε μια ξεχωριστή συνάντηση για αυτόν τον τερματισμό, ώστε να αποχαιρετήσετε ο ένας τον άλλο. Να ξέρετε, ο αποχαιρετισμός είναι το ίδιο σημαντικός με την αρχή μιας γνωριμίας.
Σχετικά Άρθρα
Στρες: Πώς θα προστατευτείς
Τρία βασικά βήματα για να αποκτήσουμε ψυχική προστασία απέναντι στο στρες: Το...
Ποια είναι τα συμπτώματα του άγχους
Οι βασικές συνέπειες του άγχους αφορούν σε σωματικό, ψυχολογικό αλλά και σε...