Πώς προετοιμάζω το παιδί μου για την πρώτη επίσκεψη στον ψυχολόγο;
Μπορεί να ανησυχείτε ότι το παιδί σας θα αναστατωθεί ή θα μπερδευτεί όταν το ενημερώσετε για μια επερχόμενη επίσκεψη στον ψυχολόγο. Είναι πολύ σημαντικό να είστε όσο το δυνατόν πιο ειλικρινείς σχετικά με την επικείμενη επίσκεψη όπως και με το λόγο για τον οποίο αυτή συμβαίνει. Το ζήτημα θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια της επίσκεψης είναι όμως σημαντικό να έχετε προετοιμάσει το παιδί σας για αυτό.
Εξηγήστε στα μικρά παιδιά ότι αυτή η επίσκεψη δεν έχει να κάνει με εξετάσεις, εμβόλια και ενέσεις. Ακόμη, θα ήταν καλό να τονίσετε ότι αυτού του είδους ο γιατρός μιλά και παίζει με τα παιδιά (και τις οικογένειές τους) για να τα βοηθήσει να λύσουν τα προβλήματά τους και να αισθανθούν καλύτερα. Το παιδί είναι πολύ πιθανόν να αισθανθεί πιο ανακουφισμένο μαθαίνοντας ότι ο/ η ψυχολόγος θα βοηθήσει και τους γονείς του ή/ και άλλα μέλη της οικογένειάς του.
Τα μεγαλύτερα παιδιά και οι έφηβοι αισθάνονται καλύτερα όταν πληροφορούνται πως οτιδήποτε συζητήσουν με τον ψυχολόγο είναι εμπιστευτικό και δεν μπορεί να αποκαλυφθεί σε κανέναν άλλο, συμπεριλαμβανομένων των γονιών, χωρίς την άδειά τους – εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση στην οποία εντοπιστεί ότι υπάρχουν αυτοκτονικές σκέψεις ή βάσιμη πρόθεση να βλάψουν τον εαυτό τους ή κάποιον άλλο.
Παρέχοντας αυτές τις πληροφορίες πριν από την πρώτη επίσκεψη στον ψυχολόγο μπορεί να βοηθήσει, καθώς το παιδί γνωρίζει τι να περιμένει, δεν αισθάνεται παραγκωνισμένο ή συγχυσμένο σχετικά και υπάρχει η διαβεβαίωση ότι όλη μαζί η οικογένεια εργάζεται και προσπαθεί να αντιμετωπίσει τη δυσκολία.
Πότε θα ήταν καλό να πάω το παιδί μου στον ψυχολόγο
Τι συμβαίνει στο γραφείο του ψυχολόγου: Τι να πω στο παιδί μου
Πώς να στηρίξετε επιπλέον το παιδί σας
Όταν το παιδί σας αντιμετωπίζει συναισθηματικές δυσκολίες, να είστε εκεί να ακούτε και να νοιάζεστε και να παρέχετε υποστήριξη χωρίς κριτική. Η υπομονή είναι επίσης κρίσιμη καθώς πολλά μικρά παιδιά δεν μπορούν να εξηγήσουν λεκτικά τους φόβους και τα συναισθήματά τους.
Βρείτε χρόνο να συζητήσετε με το παιδί σας τις αγωνίες και τις ανησυχίες του. Περιορίστε τους περισπασμούς κλείνοντας τηλεόραση και υπολογιστή και αφήνοντας τον τηλεφωνητή να απαντήσει στις κλήσεις σας. Αυτό θα του δείξει καθαρά ότι εκείνο είναι η πρώτη σας προτεραιότητα.
Πιο αναλυτικά:
Συζητείστε ανοικτά και όσο γίνεται συχνότερα με το παιδί σας.
Δείξτε του φανερά την αγάπη και την τρυφερότητά σας ειδικά σε δύσκολες στιγμές.
Γίνετε το καλό παράδειγμα φροντίζοντας τις δικές σας σωματικές, ψυχολογικές και συναισθηματικές ανάγκες.
Ζητείστε την υποστήριξη του συντρόφου σας, κοντινών συγγενικών προσώπων, του παιδιάτρου σας, των δασκάλων του παιδιού σας.
Βελτιώστε την επικοινωνία στο σπίτι οργανώνοντας οικογενειακές συγκεντρώσεις οι οποίες κλείνουν ευχάριστα (πχ. παίζοντας κάποιο παιχνίδι, φτιάχνοντας ένα γλυκό που αρέσει σε όλους κλπ.).
Όσο δύσκολο κι αν είναι, θέστε όρια σε ανάρμοστες ή προβληματικές συμπεριφορές. Συμβουλευτείτε τον ψυχολόγο για στρατηγικές ώστε να ενθαρρύνετε το παιδί σας να γίνει πιο συνεργάσιμο.
Επικοινωνείτε συχνά με τον ψυχολόγο.
Να είστε ανοικτοί σε κάθε τύπου ανατροφοδότηση τόσο από το παιδί σας όσο και από τον ψυχολόγο.
Σεβαστείτε τη σχέση ανάμεσα στο παιδί και τον ψυχολόγο του. Εάν αισθάνεστε κάποιου είδους «απειλή», συζητείστε το με τον ψυχολόγο (δεν υπάρχει καμιά ντροπή σε κάτι τέτοιο).
Χαρείτε μαζί με το παιδί σας συμμετέχοντας σε αγαπημένες ασχολίες.
Αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες και ζητώντας βοήθεια όσο γίνεται νωρίτερα, βοηθάτε το παιδί σας – και όλη την οικογένειά σας – να ξεπεράσετε τις δύσκολες στιγμές και ανοίγετε το δρόμο για πιο ευτυχισμένες και υγιείς καταστάσεις.
Σχετικά Άρθρα
Έξι μύθοι σχετικά με το άγχος
Μύθος Νο 1: Το άγχος είναι για όλους το ίδιο. Πραγματικότητα: Το άγχος είναι...
“Έχει πολλές δυσκολίες στο σχολείο. Είναι ‘κακός’ μαθητής;”
Μόλις πέρασε το πρώτο τρίμηνο και ήδη έχει βγει η ετυμηγορία. Οι βαθμοί...