Τι συμβαίνει στο γραφείο του ψυχολόγου: Tι να πω στο παιδί μου
Είναι αρκετά συνηθισμένο ο γονιός να αγχώνεται πριν από μια πρώτη επίσκεψη του παιδιού στο γραφείο κάποιου ψυχολόγου και να μη γνωρίζει ακριβώς τι θα ήταν καλύτερο να πει στο παιδί του σχετικά. Παρακάτω παρουσιάζεται με απλό τρόπο ένας τρόπος προσέγγισης του θέματος για να βγάλει το γονιό από αυτή την άβολη θέση.
«
Στο ραντεβού αυτό ο ψυχολόγος δε θα σε εξετάσει όπως όταν πηγαίνουμε στον παιδίατρο. Δεν υπάρχουν εκεί βελόνες, στηθοσκόπια ή εμβόλια. Θα καθίσεις σε μια άνετη καρέκλα και θα συζητήσετε. Ο ψυχολόγος θα σε καλωσορίσει, θα είναι φιλικός και θα προσπαθήσει να σε κάνει να αισθανθείς άνετα.
Στην πρώτη σας συνάντηση ο γονιός σου μπορεί να είναι μέσα στο γραφείο μαζί σου και να συμμετέχει κι αυτός στη συζήτηση. Καμιά φορά χρειάζεται ο γονιός να βοηθήσει στο να εξηγήσει την κατάσταση και σε τι ακριβώς χρειάζεσαι βοήθεια. Στις επόμενες συναντήσεις ο γονιός μπορεί να περιμένει έξω από το γραφείο ενώ εσύ συζητάς μόνος σου με τον ψυχολόγο.
Ο ψυχολόγος μπορεί να σου κάνει ερωτήσεις ή να σε βάλει να συμπληρώσεις κάποια ερωτηματολόγια, να λύσεις κάποιο παζλ ή να ζωγραφίσεις. Αυτά βοηθούν τον ψυχολόγο να καταλάβει καλύτερα πώς σκέφτεσαι, αισθάνεσαι και μαθαίνεις.
Ενώ μιλάς γι’ αυτό που σε δυσκολεύει, μπορεί να παίζετε μαζί κάποια παιχνίδια. Οι ψυχολόγοι ξέρουν ότι το παιχνίδι μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να αισθανθούν πιο άνετα και να συζητήσουν πιο εύκολα.
Ο ψυχολόγος θέλει να ακούσει και για τα καλά πράγματα στη ζωή σου, όπως σε τι τα πηγαίνεις καλά και τι σου αρέσει να κάνεις. Μέρος της δουλειάς του είναι να βοηθά τα παιδιά να παρατηρήσουν τις δυνάμεις τους και να νιώσουν περήφανα για οτιδήποτε κάνουν καλά ήδη.
Στις συναντήσεις σας ο ψυχολόγος σου μπορεί να σου μάθει πράγματα σχετικά με τα συναισθήματα ή πώς να βοηθάς τον εαυτό σου να χαλαρώνει. Επίσης, μπορεί να σε βοηθήσει να μάθεις πώς να τα πηγαίνεις καλύτερα με τους άλλους. Κι ακόμη, μπορεί να σου δείξει πώς να κάνεις εξάσκηση σε κάτι που θέλεις να βελτιώσεις.
Ο ψυχολόγος σου μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να βάλεις στόχους για τον εαυτό σου. Μπορεί να σου ζητήσει να έχεις μαζί σου ένα σημειωματάριο και να σημειώνεις τα συναισθήματά σου. Φέρνοντας αυτό το σημειωματάριο στις συναντήσεις σας θα σε βοηθήσει να δεις την πρόοδο που κάνεις
Μπορεί να έχεις συνάντηση με τον ψυχολόγο σου κάθε εβδομάδα για ένα διάστημα. Κάθε συνάντηση θα κρατάει περίπου 45 ή 50 λεπτά. Καθώς τα πράγματα θα πηγαίνουν καλύτερα για σένα, θα συναντιέστε λιγότερο συχνά μέχρι η εργασία σας μαζί να τελειώσει.
Το να δέχεσαι βοήθεια είναι έξυπνο
Δυσκολίες εμφανίζονται στη ζωή κάθε παιδιού. Μερικές φορές μπορείς να αντιμετωπίσεις μόνος σου μια δύσκολη κατάσταση ή με τη βοήθεια ενός γονιού ή ενός δασκάλου.
Εάν όμως χρειάζεσαι περισσότερη βοήθεια ή η δυσκολία μοιάζει πολύ μεγάλη για να τα καταφέρεις μόνος σου ή με κάποιο αγαπημένο σου πρόσωπο, το να συζητήσεις με έναν ειδικό είναι το πιο σωστό πράγμα που θα μπορούσες να κάνεις.
Κάθε φορά που στη ζωή σου εμφανίζεται μια δυσκολία, το εξυπνότερο είναι να αναλάβεις να την αντιμετωπίσεις.
»
Διαβάστε ακόμη:
Πότε θα ήταν καλό να πάω το παιδί μου στον ψυχολόγο
Πώς προετοιμάζω το παιδί μου για την πρώτη επίσκεψη στον ψυχολόγο
Σχετικά Άρθρα
Χαμένοι στο διαδίκτυο
Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της μεγάλης έρευνας που πραγματοποιεί η...
Έξι μύθοι σχετικά με το άγχος
Μύθος Νο 1: Το άγχος είναι για όλους το ίδιο. Πραγματικότητα: Το άγχος είναι...