Προκλήσεις στο ρόλο του γονέα και διαχείρισή τους

Προκλήσεις στο ρόλο του γονέα και διαχείρισή τους
24 Απριλίου 2017 | Άρθρα

Προκλήσεις στο ρόλο του γονέα και διαχείρισή τους

Facebooklinkedinmail

Πολλές προκλήσεις φέρνει στο προσκήνιο η δουλειά του γονέα, όπως και πολλές «γκρίζες» ζώνες. Ένα παιδί, για παράδειγμα, που μιλά προσβλητικά και είναι συνέχεια επιθετικό, κλωτσά, χτυπά και παλεύει χρειάζεται οπωσδήποτε χαλιναγώγηση. Πώς αντιμετωπίζουμε όμως το παιδί που δεν προλαβαίνει ποτέ να είναι έτοιμο στην ώρα του για το σχολείο ή ένα τρίχρονο που δε χρησιμοποιεί ακόμα το γιογιό του; Ένα μέρος των γονικών υποχρεώσεων αποτελεί και η φροντίδα των φυσικών αναγκών ενός παιδιού. Πρέπει να βεβαιωθείτε ότι κοιμάται αρκετά, τρώει σωστά, ότι θα γίνει καλά σε περίπτωση που αρρωστήσει, ότι είναι ζεστό, στεγνό, σωστά ντυμένο και ότι έχει την ευκαιρία να βγει και να τρέξει στον καθαρό αέρα.

Παρ’ όλα αυτά, ο ρόλος του γονιού δεν περιλαμβάνει μόνο τη φροντίδα των παιδιών, αλλά και την κάλυψη των συναισθηματικών τους αναγκών. Για να αναθρέψετε σωστά τα παιδιά σας – δηλαδή την επόμενη γενιά – πρέπει να τα ακούτε και να τα καθοδηγείτε ώστε να μπορέσουν να επικοινωνούν με τους άλλους. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τους διδάξετε τις κοινωνικές δεξιότητες που χρειάζονται για να συναναστρέφονται με τους άλλους ανθρώπους και να τα ενθαρρύνετε να είναι πιο ανεξάρτητα, να έχουν αυτοπεποίθηση και να είναι αυτάρκη, ώστε όταν μεγαλώσουν να γίνουν ολοκληρωμένα και ευτυχισμένα άτομα.

Πώς βοηθούν τα όρια να ξεπεραστούν οι προκλήσεις;

Οι κανόνες του σπιτιού είναι αυτοί που θέτουν τα όρια. Τα παιδιά εκείνα στα οποία οι γονείς τους δεν έχουν θέσει όρια αναγκάζονται να είναι τα ίδια υπεύθυνα για την ανατροφή τους. Ενδεχομένως να πιστεύετε ότι αν αφήσετε τα παιδιά σας να κάνουν ό, τι θέλουν θα γίνουν σίγουρα ευτυχισμένα. Η αλήθεια όμως βρίσκεται στην αντίπερα όχθη. Τα παιδιά στα οποία δεν έχουν επιβληθεί καθόλου όρια σε σχέση με τη συμπεριφορά τους δεν είναι καθόλου ανέμελα. Αντίθετα, συχνά είναι μπερδεμένα, γεγονός που τα φοβίζει και τα κάνει να νιώθουν ανασφάλεια. Εάν δεν υποστούν συνέπειες γι’ αυτό που κάνουν, πιστεύουν ότι έχουν τον έλεγχο και ότι αυτός πρέπει να είναι ο τρόπος με τον οποίο θέλετε να συνεχίσουν να συμπεριφέρονται. Τα παιδιά δε θέλουν αυτού του είδους την ελευθερία ή καλύτερα αυτή την ευθύνη. Από νεαρή ηλικία χρειάζονται κατευθύνσεις και καθοδήγηση.

 

Γιατί οι γονείς δυσκολεύονται να θέσουν όρια;

 

Μερικές φορές οι γονείς δεν επιβάλλουν στα παιδιά τους πειθαρχία, επειδή πιστεύουν ότι οποιαδήποτε μορφή ελέγχου θα συντρίψει το πνεύμα του παιδιού ή θα χαλάσει τη σχέση τους με το παιδί τους. Μπορεί επίσης, επειδή οι ίδιοι έχουν μεγαλώσει σε ένα πολύ αυστηρό περιβάλλον, να είναι αποφασισμένοι να παραχωρήσουν την απόλυτη πρωτοβουλία στα παιδιά τους να εκφράζουν τα συναισθήματά τους χωρίς καμιά μορφή πειθαρχίας. Στην άλλη άκρη βρίσκονται οι γονείς που δε δίνουν καθόλου προσοχή στις συναισθηματικές ανάγκες των παιδιών τους και παρ’ όλα αυτά περιμένουν από εκείνα να είναι πειθαρχημένα. Αυτό που χρειάζεται είναι να ενωθούν αυτές οι δύο πλευρές – προκλήσεις και η προσφορά στα παιδιά ενός πλαισίου μέσα στο οποίο θα μπορούν να εξερευνούν με ασφάλεια και να μαθαίνουν να σκέφτονται μόνα τους, καθώς και να διδαχτούν τις κοινωνικές δεξιότητες που θα τα βοηθήσουν να επικοινωνούν με τους γύρω τους.

Υπάρχουν, επίσης γονείς που δεν είναι πρόθυμοι να πειθαρχήσουν τα παιδιά τους ή να θέσουν όρια στη συμπεριφορά τους διότι φοβούνται μήπως παρεξηγηθούν.

Συχνά οι γονείς αποδοκιμάζουν τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρονται τα παιδιά τους, αλλά δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους. Ίσως να μη νιώθουν αυτοπεποίθηση για τις ικανότητές τους ως γονείς ή να πιστεύουν ότι κάποιος θα τους κάνει παρατήρηση και θα τους χαρακτηρίσει κακούς γονείς ή ανεπαρκείς. Έτσι, αντί να ασχολούνται με τις σημαντικές προκλήσεις, αποστασιοποιούνται ή καταφεύγουν σε βραχυχρόνιες παρεμβάσεις από φόβο μήπως κριθούν.

Γονείς, βρείτε το κουράγιο να προσφέρετε ό, τι χρειάζεται και δείξτε στα παιδιά σας ποια είναι τα όρια. Καθοδηγήστε τα αποτελώντας εσείς οι ίδιοι το παράδειγμα προς μίμηση. Σε κάθε οικογένεια προσφέρεται άφθονη αγάπη, σε πολλές όμως ο σεβασμός έχει πετάξει μακριά. Η θέσπιση και διατήρηση των κανόνων μέσω της πειθαρχίας, του επαίνου και της ενθάρρυνσης δημιουργούν μια υγιή οικογενειακή ζωή όπου επικρατούν η αγάπη και ο σεβασμός σε όλες τις πλευρές. Με αυτόν τον τρόπο θα ξεπεράσετε τις μεγάλες προκλήσεις του ρόλου σας. Το παν είναι η ισορροπία.

Facebooklinkedinmail