Κατάθλιψη: πώς μπορεί να βοηθηθεί κάποιος (β’ μέρος)

Κατάθλιψη: πώς μπορεί να βοηθηθεί κάποιος (β’ μέρος)
6 Μαρτίου 2017 | Άρθρα

Κατάθλιψη: πώς μπορεί να βοηθηθεί κάποιος (β’ μέρος)

Facebooklinkedinmail

Τι πρέπει να γνωρίζει κάποιος που πάσχει από κατάθλιψη

Εάν κάποιος πάσχει από κατάθλιψη, είναι πιθανό να αισθάνεται εξάντληση, απόγνωση, αναξιότητα και απελπισία. Τέτοιες αρνητικές σκέψεις και αισθήματα ίσως το κάνουν να θέλει να παραιτηθεί από τη ζωή. Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσει πως αυτές οι αρνητικές ιδέες είναι στοιχείο της κατάθλιψης και δεν αντικατοπτρίζουν σωστά την κατάσταση. Ο αρνητικός τρόπος σκέψης εξασθενεί όσο προχωρά η θεραπεία. Στο μεσοδιάστημα όμως το άτομο είναι καλό να έχει στο νου του τα εξής:

-Να μη τίθενται δύσκολοι στόχοι και να μην γίνει ανάληψη μεγαλύτερης ευθύνης από αυτήν που του αναλογεί.

-Μεγάλα καθήκοντα να «τεμαχίζονται» σε μικρότερα έργα και να τίθενται προτεραιότητες. Ό, τι επιτυγχάνεται είναι σημαντικό.

-Να είναι μαζί με άλλους ανθρώπους και να βρει ένα άτομο εμπιστοσύνης.

-Συμμετοχή σε δραστηριότητες που μπορούν να κάνουν το άτομο να αισθανθεί καλύτερα.

-Η ήπια σωματική άσκηση, μία ταινία στον κινηματογράφο, ένας αγώνας ποδοσφαίρου, η συμμετοχή σε θρησκευτικές, κοινωνικές ή άλλες δραστηριότητες μπορεί να βοηθήσουν.

-Η διάθεση βελτιώνεται σταδιακά, όχι αμέσως. Παίρνει χρόνο να νιώσει κανείς καλύτερα.

-Καλό είναι σημαντικές αποφάσεις να αναβληθούν μέχρι να περάσει η κατάθλιψη. Πριν την απόφαση μιας σημαντικής αλλαγής (πχ. γάμος, διαζύγιο, αλλαγή δουλειάς), καλό είναι να συζητιέται με ανθρώπους εμπιστοσύνης ώστε να σχηματίζεται μια περισσότερο αντικειμενική εικόνα της κατάστασης.

-Σπάνια οι άνθρωποι ξεφεύγουν μονομιάς από την κατάθλιψη. Μπορούν όμως να αισθάνονται καλύτερα κάθε μέρα που περνά.

-Ο ρεαλιστικός τρόπος σκέψης θα αντικαταστήσει τον αρνητικό, ο οποίος είναι μέρος της κατάθλιψης.

-Η οικογένεια και οι φίλοι μπορούν να βοηθήσουν αρκεί να τους επιτραπεί.

-Είναι σημαντικό να θυμάται κανείς ότι η κατάθλιψη είναι αυτή που δημιουργεί τις αρνητικές σκέψεις για τον εαυτό, τον κόσμο, το μέλλον, τους άλλους ανθρώπους. Οι αρνητικές σκέψεις δεν είναι ρεαλιστικός τρόπος αντίληψης των πραγμάτων. Είναι σαν να βλέπει κανείς τα πάντα γύρω του μέσα από μια ομίχλη αρνητισμού. Οι αρνητικές σκέψεις δεν πρέπει να γίνονται αποδεκτές ως αληθινές, είναι ένα στοιχείο της κατάθλιψης. Θα εξαφανιστούν όταν η κατάθλιψη ανταποκριθεί στη θεραπεία. Αν η αρνητική και απέλπιδα εικόνα για το μέλλον οδηγεί το άτομο σε σοβαρές σκέψεις αυτοκτονίας, θα πρέπει οπωσδήποτε να μιλήσει στον ειδικό που το παρακολουθεί και να ζητήσει τη βοήθειά του. Η αυτοκτονία είναι μια μη αναστρέψιμη πράξη που βασίζεται σε μη ρεαλιστικές απαισιόδοξες σκέψεις. Ένας κατάλογος με τηλέφωνα συγγενών και έμπιστων φίλων, γιατρών και θεραπευτών, γραμμών ψυχολογικής βοήθειας κλπ. και η επικοινωνία μαζί τους αμέσως μόλις αρχίσουν οι σκέψεις να τεθεί τέλος στη ζωή είναι εξαιρετικά βοηθητικά.

-Η σωστή εξέταση και διάγνωση από κάποιον ειδικό είναι πολύ σημαντικές για την έκβαση της κατάστασης όπως και η συμμόρφωση στη θεραπεία. Ίσως κάποιος θεωρεί ότι μπορεί να αντιμετωπίσει την κατάθλιψή του χωρίς βοήθεια. Κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί, είναι όμως εξαιρετικά δύσκολο. Η έγκαιρη θεραπεία μπορεί να προλάβει την κατάθλιψη προτού γίνει σοβαρή ή χρόνια. Ο κίνδυνος αυτοκτονίας είναι μεγαλύτερος στους ανθρώπους που δεν υποβάλλονται σε κάποιας μορφής θεραπεία. Με τη θεραπεία οι αυτοκτονικές σκέψεις αντιμετωπίζονται ασφαλέστερα. Όταν είναι απαραίτητη, η φαρμακευτική θεραπεία συνήθως έχει αποτέλεσμα από τον πρώτο κιόλας μήνα. Η θεραπεία είναι δυνατό να προλάβει νέα καταθλιπτικά επεισόδια.

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε ένα δικό μας άνθρωπο που υποφέρει από κατάθλιψη

Αν θέλετε να βοηθήσετε ένα δικό σας άνθρωπο που πάσχει από κατάθλιψη, θα πρέπει αρχικά να διασφαλίσετε ότι θα υποβληθεί σε σωστή εξέταση, θα λάβει ακριβή διάγνωση και θα ακολουθήσει την κατάλληλη θεραπεία. Εκτός αυτών, είναι απαραίτητο να τον ενθαρρύνετε να παραμείνει στη θεραπεία μέχρι τα συμπτώματα να αρχίσουν να υποχωρούν, το οποίο συμβαίνει μέσα σε μερικές εβδομάδες. Σε ορισμένες περιπτώσεις ίσως χρειαστεί να τον συνοδέψετε στον ειδικό. Εάν η ψυχοθεραπεία συνδυάζεται με τη χορήγηση φαρμάκων, πιθανό να χρειαστεί να παρακολουθείτε εάν λαμβάνει σωστά τη φαρμακευτική αγωγή και εάν συμμορφώνεται με τις οδηγίες του θεραπευτή για τη χρήση αλκοόλ, για όσο διάστημα διαρκεί η φαρμακοθεραπεία.

Εξαιρετικά σημαντική είναι και η παροχή συναισθηματικής στήριξης από μεριάς σας. Αυτό σημαίνει να δείχνετε κατανόηση και υπομονή, να προσφέρετε στοργή και κουράγιο. Να συζητάτε με τον άνθρωπο που υποφέρει και να τον ακούτε προσεκτικά. Μην υποτιμάτε τα αισθήματα που νιώθει, αλλά τονίστε τα πραγματικά γεγονότα και προσφέρετέ του ελπίδα. Όταν διαπιστώνετε ότι κάνει αρνητικές σκέψεις, βοηθήστε τον να τις αναγνωρίσει και στη συνέχεια να προσπαθήσει να τις αντικρούσει προτείνοντας στον εαυτό του εναλλακτικές σκέψεις, ακόμη και αν δεν πείθεται από αυτές.

Μην αγνοείτε ενδείξεις που φανερώνουν αυτοκτονικές σκέψεις και, εάν υπάρχουν, μην αμελήσετε να τις αναφέρετε οπωσδήποτε στο θεραπευτή που τον παρακολουθεί.

Προσκαλέστε τον σε εξόδους, περιπάτους και άλλες δραστηριότητες. Όταν αρνείται τις προτάσεις σας, καλό είναι να επιμείνετε με ευγενικό και διακριτικό τρόπο.

Προτρέψτε τον να ασχοληθεί με πράγματα που γνωρίζετε ότι στο παρελθόν του έδιναν ευχαρίστηση (πχ. σπορ, χόμπι, πολιτιστικές ή θρησκευτικές δραστηριότητες), μην τον πιέζετε όμως να κάνει πολλά σε μικρό χρονικό διάστημα.

Ο άνθρωπος που υποφέρει από κατάθλιψη χρειάζεται συντροφιά και ψυχαγωγία, όταν όμως αντιμετωπίζει μεγάλο αριθμό απαιτήσεων είναι πιθανό να νιώσει μεγαλύτερο αίσθημα αποτυχίας. Μην τον κατηγορείτε ότι τεμπελιάζει ή ότι προσποιείται τον ασθενή και μην περιμένετε να συνέλθει από τη μια στιγμή στην άλλη.

Να θυμάστε ότι με τη θεραπεία η κατάσταση των περισσότερων ατόμων με κατάθλιψη βελτιώνεται. Έτσι, μπορείτε να βεβαιώνετε τον άνθρωπό σας ότι με την πάροδο του χρόνου και με τη βοήθεια που δέχεται θα αισθανθεί καλύτερα.

Διαβάστε το α’ μέρος εδώ

Facebooklinkedinmail