Μετάβαση με επιτυχία από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό

Μετάβαση με επιτυχία από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό
26 Σεπτεμβρίου 2017 | Άρθρα

Μετάβαση με επιτυχία από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό

Facebooklinkedinmail

Μετάβαση του παιδιού από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό κι εσείς σκέφτεστε όλα αυτά που πρέπει να αλλάξουν. Πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να βιώσει ήρεμα και επιτυχημένα αυτή τη σημαντική μετάβαση;

Το σχολείο είναι πιο αυστηρό και δεν είναι πλέον δυνατό να φτάνει στο σχολείο αργοπορημένο ή να απουσιάζει από τα μαθήματα χωρίς σοβαρό λόγο. Το παιδί σας έχει πια πάνω από ένα δάσκαλο, τη δασκάλα του αλλά και τη δασκάλα της μουσικής, των εικαστικών, της γυμναστικής… Στο τέλος της πρώτης τάξης του δημοτικού πρέπει να ξέρει να διαβάζει, να γράφει, να μετράει, να μπορεί να κάνει πρόσθεση… Ακόμη, το παιδί περνάει πια μικρές εξετάσεις (ανάγνωσης, ορθογραφίας…) και παίρνει έλεγχο προόδου. Έχει μαζί του μια σχολική τσάντα με βιβλία, τετράδια ασκήσεων, κασετίνα… Αυτή η τσάντα είναι μια πρώτη φανερή ένδειξη ότι το παιδί σας μεγάλωσε καθώς είναι το ίδιο υπεύθυνο γι’ αυτήν.

Το παιδί θα πρέπει σιγά σιγά να αυτονομηθεί. Ξεκινώντας την πρώτη δημοτικού θα πρέπει να είναι σε θέση να πηγαίνει μόνο του στην τουαλέτα, να ντύνεται και να γδύνεται, να τρώει μόνο του, να βοηθάει στο στρώσιμο και στο ξεστρώσιμο του τραπεζιού, να πλένεται μόνο του. Να αντιμετωπίζει κάποιες μικρές στιγμές μοναξιάς, να απασχολείται μόνο του για μικρά χρονικά διαστήματα και να μην είναι υποχρεωτικό να ασχολείται και να παίζει πάντα μαζί του ένας ενήλικας. Να είναι σε θέση να παίρνει πρωτοβουλίες ανάλογα με την ηλικία του, να κρεμάει το παλτό του, να ετοιμάζει την τσάντα του, να μην πετάει τα ρούχα του στο πάτωμα, να μπορεί να διαλέγει τα ρούχα της επόμενης μέρας, να είναι υπεύθυνο για τα δικά του πράγματα. Είναι σημαντικό και ευχάριστο να το συνοδέψετε και να το βοηθήσετε σε αυτή τη μετάβαση.

Η πρώτη δημοτικού είναι χρονιά σταθμός, είναι η χρονιά που θα αποτελέσει το μοντέλο για τις επόμενες, και θα πρέπει να είστε έτοιμη να αφιερώσετε λίγο χρόνο. Είναι μια χρονιά που απαιτεί από εσάς συνέπεια, υπομονή και επιμονή. Θα είναι μια επένδυση για αργότερα και για εσάς και για το παιδί σας.

Δεν υπάρχει λόγος να μελετάτε πολλή ώρα μαζί του μέχρι το βράδυ και να κάνετε πιο πολλά από όσα κάνει η δασκάλα στο σχολείο. Η δασκάλα θα σας ζητήσει απλά να βάζετε το παιδί σας να διαβάζει λίγο κάθε απόγευμα και πιθανόν να το βάλετε να απαγγείλει κάποιο ποίημα. Ακολουθήστε τις οδηγίες της και επιλέξτε μια ήρεμη στιγμή να αρχίσετε τη μελέτη, για παράδειγμα μετά το φαγητό.

Αποφύγετε να βάζετε το παιδί να διαβάζει το πρωί προτού φύγει για το σχολείο. Μπορεί να του δημιουργήσετε άγχος για όλη την υπόλοιπη μέρα. Αν έχετε λίγο χρόνο το πρωί, απολαύστε μαζί το πρωινό και κουβεντιάστε για τον περίγυρό του και την καινούρια του ζωή. Μην εκμεταλλεύεστε εκείνη τη στιγμή για να ελέγξετε εάν έχει μελετήσει τα μαθήματά του.

Προσπαθήστε να βρείτε χρόνο για να του διαβάσετε μια ιστορία, να πάτε μία βόλτα ή να παίξετε μαζί. Το παιδί σας μεγαλώνει, οι ανάγκες του αλλάζουν. Εκείνο που έχει τη μεγαλύτερη σημασία για το παιδί είναι να νιώθει ότι το συνοδεύετε στη διαδικασία της εξέλιξής του.

Εάν το βοηθάει κάποιος τρίτος στη μελέτη, καλό είναι να φροντίσετε να το διαβάζετε (εσείς ή ο πατέρας του) ορισμένα βράδια ή/ και τα Σαββατοκύριακα.

Το σημαντικότερο δεν είναι ο χρόνος που αφιερώνετε να είναι πολύς. Εκείνο που χρειάζεται το παιδί είναι να νιώθει το ενδιαφέρον σας για τη σχολική του ζωή. Πρέπει να το ακούτε, να ενημερώνεστε για την πρόοδό του, να εντοπίζετε τις δυσκολίες που τυχόν συναντά στη μετάβαση αυτή, να τις συζητάτε με τη δασκάλα και να ψάχνετε λύσεις. Πάνω απ’ όλα, πρέπει να εκφράζετε στο παιδί σας την περηφάνια σας που το βλέπετε να μεγαλώνει και να μαθαίνει. Αυτό είναι η καλύτερη εγγύηση για την επιτυχία του στη ζωή, όχι μόνο στο σχολείο.

Τέλος, φροντίστε να μην περιστρέφεται η ζωή του μόνο γύρω από τη μελέτη και το σχολείο. Να του διαθέτετε χρόνο για διασκέδαση, για συναντήσεις με τους φίλους του, για ευκαιρίες μάθησης και εξερεύνησης εκτός του σχολικού πλαισίου. Μπορείτε να το εγγράψετε σε κάποια (μία όχι τρεις) εξωσχολική δραστηριότητα που να αφορά κάποιο σπορ ή δημιουργικό εργαστήρι.

Facebooklinkedinmail