“Λίγη πίεση δε βλάπτει”: Πρέπει να μάθετε στο παιδί σας να διαβάζει και να μετράει;

“Λίγη πίεση δε βλάπτει”: Πρέπει να μάθετε στο παιδί σας να διαβάζει και να μετράει;
26 Σεπτεμβρίου 2017 | Άρθρα

“Λίγη πίεση δε βλάπτει”: Πρέπει να μάθετε στο παιδί σας να διαβάζει και να μετράει;

Facebooklinkedinmail

Η πίεση που ασκείται στις νεότερες γενιές είναι τέτοια που αναρωτιέστε αν θα έπρεπε, ίσως και ήδη από το νηπιαγωγείο, να μάθει κάποια πράγματα πιο μπροστά από τα υπόλοιπα παιδιά. Το να μάθουν οι γονείς στο παιδί ανάγνωση, γραφή και αριθμητική δε σέβεται τους ρυθμούς του παιδιού. Σε αυτή την περίπτωση οι γονείς παίζουν το ρόλο του σχολείου. Το αποτέλεσμα είναι να μην μπορεί το παιδί να συμπορευτεί με τα άλλα παιδιά στο σχολείο όσον αφορά τις νέες ανακαλύψεις και να μειωθεί η προσοχή και το ενδιαφέρον του. Στην τάξη θα έχει σίγουρα λιγότερη διάθεση να παρακολουθήσει. Από την άλλη, υπάρχει ο κίνδυνος το παιδί να μάθει με μια μέθοδο διαφορετική από αυτή που χρησιμοποιεί η δασκάλα του. Κάτι τέτοιο μόνο να δυσχεράνει μπορεί τη διαδικασία εκμάθησης.

Φυσικά, το παιδί δέχεται πάντα κάποια γενικότερη πίεση. Εννοείται ότι οι γονείς είναι πάντα περήφανοι να έχουν ένα παιδί πιο “προχωρημένο” από τα άλλα. Όμως, είναι πολύ σημαντικό για το παιδί, προτού μάθει το αλφάβητο και τους αριθμούς, να ελέγχει κάποιες άλλες έννοιες απαραίτητες για την ανάπτυξη και την ευτυχία του.

Έτσι, πριν μάθει ανάγνωση, γραφή και αριθμητική, το παιδί καλό είναι:

να γνωρίζει ποιο είναι, να γνωρίζει καλά τους προγόνους του και ταυτότητά του

να ελέγχει το σώμα του και να έχει μια καλή κινησιολογική ανάπτυξη. Θα πρέπει να μπορεί να ανεβοκατεβαίνει μια σκάλα, να κάνει ποδήλατο, τσουλήθρα.

να αναγνωρίζει το δεξί και το αριστερό, στον εαυτό του και στους άλλους.

να κατέχει τις έννοιες του χρόνου (τη μέρα, τη βδομάδα, το Σαββατοκύριακο).

να έχει αναφορές στο χώρο, να αναγνωρίζει τη γειτονιά στην οποία μένει, τις περιοχές στις οποίες πηγαίνετε για τις διάφορες δραστηριότητές του, τα μέρη που περνά τις διακοπές του.

να είναι σε ικανοποιητικό βαθμό αυτόνομο συναισθηματικά, απαλλαγμένο από όλα αυτά που παρακωλύουν την ανεξαρτησία, όπως μπιμπερό, πιπίλες κλπ., και να μπορεί να αποχωρίζεται τους άλλους εύκολα. Μονάχα όταν έχει κατακτήσει όλα αυτά τα στάδια, το παιδί είναι αρκετά ώριμο και σίγουρο για τον εαυτό του, ώστε να αναπτύξει τη διανοητική του περιέργεια και να εξασκήσει τη διάθεσή του για μάθηση.

Βέβαια, τίποτε δεν σας εμποδίζει να του εμφυσήσετε την αγάπη για τα γράμματα και τους αριθμούς. Μπορείτε από νωρίς να κεντρίσετε το ενδιαφέρον του διασκεδάζοντας μαζί του χωρίς καμία πίεση.

Αποφύγετε να προσφέρετε βιβλία υφασμάτινα ή πλαστικά τα οποία δε λερώνονται και δεν καταστρέφονται αλλά και δεν αντιπροσωπεύουν την πραγματικότητα του βιβλίου. Προτιμάτε τα μικρά βιβλία από σκληρό, ανθεκτικό χαρτί. Μη φωνάζετε εάν σκίσει μια εφημερίδα ή ένα φυλλάδιο. Είναι σημαντικό να μάθει να πειραματίζεται με το χαρτί της εφημερίδας. Εμποδίστε το όμως να κάνει το ίδιο πράγμα με τα βιβλία. Πρέπει να καταλάβει ότι δεν τα χρησιμοποιούμε με τον ίδιο τρόπο και πως είναι πιο σημαντικά από ένα απλό έντυπο. Διαβάστε του μια ιστορία κάθε μέρα. Από τα 5 του χρόνια διαβάστε του ιστορίες μόνο με κείμενο. Δείξτε του βιβλία μικρά, μεγάλα, με σύντομες ιστορίες και πιο μεγάλες. Όταν σας ζητά το ίδιο μια ιστορία, ζητήστε του να φέρει μόνο του κάποιο βιβλίο ώστε να αναπτυχθεί  μέσα του μια πιο ενεργητική στάση ως προς την ανάγνωση. Όταν του διαβάζετε, δείξτε του πού βρίσκεται το κείμενο. Μην του δείχνετε όμως λέξη προς λέξη καθώς αυτό είναι μια σχολική προσέγγιση. Στη συνέχεια, εντοπίστε τις εύκολες λέξεις που του αρέσουν πχ. “μαμά”, “μπαμπάς”.

Γύρω στα τρία χρόνια μπορείτε να του μάθετε να αναγνωρίζει το όνομά του. Αργότερα, μπορείτε να το βοηθήσετε να αναγνωρίζει μερικές λέξεις πάνω στα κουτιά που υποδηλώνουν προϊόντα που αγαπάει: γάλα, σοκολάτα κλπ. Όταν το παιδί είναι γύρω στα πέντε, φτιάξτε μαζί ένα αλφάβητο με μικρές κάρτες, σε καθεμιά από αυτές ζωγραφίστε ένα γράμμα και κολλήστε τη φωτογραφία ενός αντικειμένου που αρχίζει από το γράμμα αυτό.

Πριν το παιδί πάει στο δημοτικό, δεν έχει αναπτύξει ακόμη την αντίληψη των εννοιών, οπότε είναι καλό να το αφήσετε να την ανακαλύψει μόνο του. Μπορείτε μέχρι τότε να παίζετε μαθαίνοντάς του πόσοι είστε στην οικογένεια, σε πόσους μήνες έχει γενέθλια, ποια μέρα της βδομάδας είναι η Πέμπτη κλπ. Όταν αρχίσει να επιδεικνύει τις γνώσεις που έχει αποκτήσει, ενθαρρύνετέ το. Αν κάνει λάθη μην το κοροϊδεύετε. Πείτε του: “Στην αρχή ήταν σωστά, μετά όχι”. Για να του διδάξετε  τις βασικές γνώσεις γύρω από την πρόσθεση και την αφαίρεση, βασιστείτε αποκλειστικά σε συγκεκριμένες εμπειρίες: “Υπάρχουν τρία πορτοκάλια πάνω στο τραπέζι, παίρνεις ένα, πόσα μένουν;”.

Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι σε τίποτε δε χρησιμεύει να απαριθμείτε γράμματα και αριθμούς. Κάτι τέτοιο, εκτός από πίεση, δημιουργεί αυτοματισμούς που εμποδίζουν το παιδί να σκέφτεται. Αυτό που θα το ωφελήσει είναι να παίζετε με τα γράμματα και τους αριθμούς. Όπως είναι εξίσου σημαντικό να περνάτε χρόνο μαζί και να παίζετε κι άλλα απλά παιχνίδια.

Facebooklinkedinmail