Λάθη στην αντιμετώπιση του άγχους
Υπάρχουν λάθη που όλοι κάνουμε όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε άγχος. Όλοι μας μπορεί να βιώσουμε άγχος οποιαδήποτε περίοδο της ζωής μας και για οτιδήποτε στη ζωή μας. Μπορεί να αγχωνόμαστε για πολλά (ή για τα πάντα), να ανησυχούμε για το μέλλον, να αισθανόμαστε ότι δεν είμαστε αρκετά καλοί ή να λυγίζουμε από τις καθημερινές απαιτήσεις. Όποιες και αν είναι οι ανησυχίες μας, μπορεί χωρίς να το θέλουμε να προσεγγίζουμε το άγχος σας με τρόπους που το αυξάνουν. Παρακάτω ακολουθούν ορισμένες ΜΗ βοηθητικές προσεγγίσεις του άγχους και πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τον εαυτό μας.
Η προσπάθεια να αποσπάσετε την προσοχή σας από το άγχος
Ορισμένοι άνθρωποι πιστεύουν ότι μπορούν να διαχειριστούν το άγχος τους προσπαθώντας να εργάζονται υπερβολικά ή να έχουν κάτι να τους αποσπά την προσοχή. Μπορεί να μαγειρεύουν, να καθαρίζουν, να διαβάζουν, να χρησιμοποιούν τον υπολογιστή και να εργάζονται υπερβολικά, προκειμένου να αποφύγουν τις ανήσυχες σκέψεις τους. Αυτό μπορεί να είναι μία σκόπιμη ή ακόμα και ασυνείδητη διαδικασία. Ενώ η απόσπαση της προσοχής μας μπορεί να προσφέρει προσωρινή ανακούφιση, το άγχος παραμένει. Παραμένει ή φουσκώνει μέχρι να το αντιμετωπίσουμε ή να το επεξεργαστούμε σωστά. Οι υγιείς στρατηγικές μπορεί να περιλαμβάνουν την αναμόρφωση των αρνητικών σκέψεων, την εφαρμογή τεχνικών χαλάρωσης και τη συνεργασία με έναν ψυχολόγο.
Όταν επιτίθεστε στο υποστηρικτικό σας σύστημα
Μερικές φορές, αντί να στραφούμε προς το σύστημα υποστήριξής μας, το οποίο μπορεί να μας ηρεμεί, κάνουμε το αντίθετο: το επικρίνουμε ή το καταδικάζουμε. Ομοίως, πολλοί άνθρωποι απομονώνονται εντελώς. Μπορεί να απομονωθούν επειδή αισθάνονται περίεργα ή νευρικά. Ωστόσο, το να έχουμε γύρω μας ανθρώπους που νοιάζονται για εμάς, είναι μια πολύτιμη πηγή υποστήριξης.
Όταν δεν δίνετε σημασία στο άγχος σας
Υπάρχει η ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι το άγχος είναι πραγματικό, μόνο αν αναγνωρίσουμε την ύπαρξή του. Αυτή είναι μια δυνητικά επιζήμια προοπτική που οδηγεί σε μεγαλύτερα λάθη, επειδή μπορεί να οδηγήσει στη αυτοχορήγηση φαρμάκων και στην υιοθέτηση άλλων ανθυγιεινών συμπεριφορών.
Η άγνοια της αιτίας του άγχους
Όταν έχουμε άγχος, είναι εύκολο να κυριευτεί το σώμα μας από την ανάγκη «μάχης ή φυγής». Αντί να εξετάζουμε τι προκαλεί το άγχος μας, φεύγουμε αμέσως ή αποφεύγουμε την κατάσταση που μας προκαλεί άγχος. Όμως, είναι σημαντικό να αξιολογήσουμε τα λάθη στον τρόπο σκέψης μας. Συχνά, όταν εξετάζουμε πιο προσεκτικά τις σκέψεις μας γύρω από το άγχος, αποδεικνύεται ότι μεγαλοποιούμε μια κατάσταση στο μυαλό μας ή αντιδρούμε σε ερεθίσματα από το παρελθόν που δεν ισχύουν σήμερα. Χρειάζεται να δίνουμε προσοχή στις σκέψεις και στις σωματικές μας αισθήσεις, ώστε να μπορούμε να αναγνωρίζουμε πότε βρισκόμαστε σε κατάσταση άγχους. Για παράδειγμα, μπορεί να νιώσουμε πεταλούδες στο στομάχι μας και σφίξιμο στο στήθος. Η αποκάλυψη της πηγής του άγχους μας μπορεί να μας βοηθήσει να κάνουμε κάτι για να ανακουφίσουμε την κατάσταση. Μπορούμε, ακόμη, να κάνουμε στον εαυτό μας τις παρακάτω ερωτήσεις:
– Για τι πράγμα ανησυχώ αυτή τη στιγμή;
– Τι σκεφτόμουν που με έκανε νευρικό ή φοβισμένο;
– Μήπως προσπαθώ κάτι να αποφύγω;
– Αισθάνομαι ότι βρίσκομαι σε κίνδυνο;
Να παγιδεύεστε στα αν και τα πρέπει
Όταν είμαστε ανήσυχοι, το μυαλό μας ξεφεύγει. Αρχίζουμε να σκεφτόμαστε κάθε είδους σκέψη που τροφοδοτεί μόνο το άγχος μας. “Τι γίνεται αν μου συμβαίνει κάτι;“ “Τι θα συμβεί αν αποτύχω;” “Πρέπει να τα πάω καλύτερα.” “Δεν πρέπει να νιώθω νευρικός για κάτι τόσο ανόητο.” Τα καλά νέα είναι ότι μπορούμε να βρούμε τρόπους να μην τροφοδοτούμε αυτόν τον κύκλο. Το κλειδί είναι να επικεντρωθούμε στο ‘εδώ και τώρα’. Εστιάζουμε στην αίσθηση της αναπνοής σας, καθώς εισπνέουμε και εκπνέουμε. Κοιτάζουμε γύρω μας και παρατηρούμε τι βλέπουμε. Ακούμε τους ήχους που υπάρχουν εκεί που βρισκόμαστε. Παρατηρούμε τυχόν γεύσεις που βιώνουμε στο στόμα μας. Το άγχος μας κάνει να νιώθουμε άβολα. Ανάλογα με τη σοβαρότητά του, μπορεί να γίνει ακόμη και επικίνδυνο κατά περιόδους. Παρ’ όλο που η αποφυγή είναι καλύτερη λύση βραχυπρόθεσμα, μακροπρόθεσμα, δεν είναι χρήσιμη ούτε ωφέλιμη.
Το κλειδί απέναντι σε αυτά τα λάθη είναι να επεξεργαστούμε το άγχος χρησιμοποιώντας υγιείς στρατηγικές. Και τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πολλές στρατηγικές από τις οποίες μπορούμε να διαλέξουμε, όπως τη συνεργασία με έναν ψυχολόγο, την εξερεύνηση και την αναμόρφωση των αρνητικών μας σκέψεων, την εξάσκηση τεχνικών ενσυνειδητότητας και τη συμμετοχή σε σωματικές δραστηριότητες.
Πηγή: psychcentral.com
Σχετικά Άρθρα
Ξεπερνώντας τη μελαγχολία των γιορτών
Η περίοδος των γιορτών είναι γεμάτη προσδοκίες και την ψευδή ιδέα ότι όλοι...
«Γιατί να πάω σε ψυχολόγο; Θα τα πω στους φίλους μου.»
"Γιατί να πάω σε ψυχολόγο; Θα τα πω στους φίλους μου." Συχνά οι άνθρωποι ρωτούν...