Τι μας κάνει ευτυχισμένους τελικά;

Τι μας κάνει ευτυχισμένους τελικά;
15 Ιανουαρίου 2018 | Άρθρα

Τι μας κάνει ευτυχισμένους τελικά;

Facebooklinkedinmail

Ευτυχισμένους μας κάνει άραγε το χρήμα, η κοινωνική θέση, η εργασία, ο σύντροφος μας…; Το νόημα της ευτυχίας και η “συνταγή” που θα μας κάνει ευτυχισμένους έχουν αναζητηθεί από τους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους και τους βουδιστές μέχρι τους σημερινούς στοχαστές. Αυτοί που συνεισφέρουν τα τελευταία χρόνια πολύ σημαντικά στη συζήτηση αυτή περί ευτυχίας είναι οι ψυχολόγοι με όλο και περισσότερα ερευνητικά αποτελέσματα.

 

Τελικά το χρήμα φέρνει την ευτυχία;

 

Τα συμπεράσματα των επιστημονικών ερευνών δε μας δίνουν κανένα στοιχείο που να δείχνει ότι τα χρήματα μπορεί να μας κάνουν ευτυχισμένους. Μια πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη σε Ευρώπη και Αμερική κατέδειξε ότι η Δανία, μια χώρα που κατατάσσεται 17η εισοδηματικά, είναι η πρώτη χώρα σε επίπεδο ευχαρίστησης από τη ζωή. Από την άλλη οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες καταλαμβάνουν την πρώτη θέση στο εισόδημα, βρίσκονται στη δωδέκατη θέση σε επίπεδο ευχαρίστησης από τη ζωή και 29η όσον αφορά την ισορροπία ζωής και εργασίας.

Οι άνθρωποι που θεωρούν τους εαυτούς τους ευτυχισμένους έχουν την τάση να εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους, να έχουν αισιοδοξία, να εμπλέκονται συχνά σε πράξεις προσφοράς, να εξασκούνται σε πράξεις συγχώρεσης και να συμμετέχουν και να απολαμβάνουν ευχάριστες εκδηλώσεις.

Οι ψυχολόγοι που μελετούν την επίδραση των θετικών συναισθημάτων αναφέρουν πως το συναίσθημα της ευγνωμοσύνης προάγει το αίσθημα ευτυχίας εφόσον εφαρμόζεται με επίγνωση. Το να νιώθει κανείς ευγνώμων είναι κάτι που κάνει, όχι κάτι που περιμένει να συμβεί. Ακόμη, το να έχει κανείς θετική και αισιόδοξη τοποθέτηση δε σημαίνει ότι δεν επιτρέπει στον εαυτό του να στενοχωρηθεί, να θυμώσει και γενικά να αισθανθεί και αρνητικά συναισθήματα. Αντιθέτως, οι άνθρωποι που καταπιέζουν αυτά τα συναισθήματα, στην πραγματικότητα γίνονται περισσότερο ανήσυχοι και καταθλιπτικοί.

 

Η χημεία μας κάνει ευτυχισμένους;

 

Μια ώθηση στην καλή μας διάθεση σχετίζεται με την απελευθέρωση σεροτονίνης, ενδορφινών και της ωκυτοκίνης, της λεγόμενης ορμόνης της αγάπης. Επίσης, η τρυπτοφάνη βοηθά το σώμα μας στην παραγωγή σεροτονίνης, οπότε κι αυτή σχετίζεται με την αίσθηση ευεξίας.

 

Το γέλιο, η μουσική κι ο ήλιος μας κάνουν ευτυχισμένους

 

Το γέλιο είναι υπεύθυνο για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος μαζί με την σωστή διατροφή, την ξεκούραση και τη σωματική άσκηση. Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει καλύτερα επίπεδα στην αρτηριακή πίεση όσων παρακολουθούν κωμωδίες συγκριτικά με τα επίπεδα όσων παρακολουθούν δραματικές ταινίες, οι οποίοι τείνουν να βιώνουν ένταση μαζί με τα υψηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης. Ακόμη, το αίσθημα ευχαρίστησης εντείνεται με την ακρόαση μουσικής το οποίο διαπιστώνεται με την έκκριση μεγαλύτερης ποσότητας ντοπαμίνης, αλλά σημαντικό ρόλο στην ευτυχία φαίνεται να διαδραματίζουν και τα επίπεδα ηλιοφάνειας με τις έρευνες να δείχνουν πιο ευτυχισμένους τους κατοίκους περιοχών με μεγαλύτερη συχνότητα ηλιοφάνειας.

Ευτυχία, λοιπόν, δεν είναι η απουσία της στενοχώριας. Ευτυχία σημαίνει να αναγνωρίζουμε τις στιγμές χαράς, να βιώνουμε ευχαρίστηση αλλά και να νιώθουμε ότι έχουν λόγο ύπαρξης τόσο η προσωπική μας υπόσταση όσο και οι καθημερινές μας δραστηριότητες.

Μάθετε για το Workshop: “Ασκήσεις Ευτυχίας”

Facebooklinkedinmail